Λ.Δ.Κονγκό: Ο ιός του Έμπολα έφτασε στην πόλη Γκόμα και «απειλεί» και την Ρουάντα

Ο ιός έχει ήδη σκοτώσει 1.600 ανθρώπους στην δεύτερη χειρότερη επιδημία των τελευταίων ετών

Στην πόλη Γκόμα, στο ανατολικό Κονγκό, εντοπίστηκε κρούσμα του ιού του Έμπολα προκαλώντας συναγερμό στη χώρα, καθώς στην πόλη ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ βρίσκεται στα σύνορα με την Ρουάντα και υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός μπορεί να περάσει και στη γειτονική χώρα.

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι ένας πάστορας βρέθηκε θετικός στον ιό στην Γκόμα, όπου έφθασε με λεωφορείο από το Μπουτέμπο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχουν εντοπιστεί και οι υπόλοιποι επιβάτες του λεωφορείου ώστε να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Η Γκόμα απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα νότια από την περιοχή όπου ξέσπασε η δεύτερη χειρότερη επιδημία του Έμπολα πριν από έναν χρόνο. Στην επιδημία των ετών 2013 – 2016 σε χώρες της δυτικής Αφρικής έχασαν τη ζωή τους περισσοτεροι από 11.300 άνθρωποι. Τώρα, η ασθένεια η οποία προκαλεί αιμορραγικό πυρετό σταδιακά εξαπλώθηκε προς τον νότο, μολύνοντας σχεδόν 2.500 ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή περισσότερων από 1.600.

Δεν είναι ακόμη σαφές με πόσους ανθρώπους ήλθε σε επαφή ο ασθενής ή πόσο καιρό βρισκόταν στην Γκόμα αφού μολύνθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ΛΔ Κονγκό περιορίστηκε να δηλώσει πως γίνεται προσπάθεια να διασαφηνιστούν τα στοιχεία αυτά.

Πρόκειται «για ένα κρούσμα από το Μπουτέμπο», 200 χλμ. βορειότερα, εξήγησε ο Ρισάρ Κιτένγκε, συντονιστής της ομάδας που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του ιού στην Γκόμα. Ο ίδιος σημείωσε πως ο ασθενής θα διακομιστεί πίσω στο Μπουτέμπο, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία.

Η Γκόμα προετοιμάζεται για τον κίνδυνο εξάπλωσης του Έμπολα επί έναν χρόνο, στήνοντας σημεία όπου μπορεί κανείς να απολυμαίνει τα χέρια του και φροντίζοντας οι οδηγοί μοτοταξί να μη μοιράζονται κράνη, μεταξύ άλλων.

Όμως σε αγροτικές περιοχές, ο ιός αποδεικνύεται δύσκολο να περιοριστεί. Η δυσπιστία των ντόπιων έναντι των στελεχών των υγειονομικών υπηρεσιών και η βία διαφόρων ένοπλων ομάδων έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του Έμπολα. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνέβαλαν στην πρόσφατη έξαρση των νέων κρουσμάτων.