Τα «καρφιά» Γεροβασίλη – Χρυσοχοΐδη στην τελετή παράδοσης – παραλαβής

288

Τελετή παράδοσης – παραλαβής με… καρφιά έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η αρχή έγινε από την απερχόμενη υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αρχικά αφού αναφέρθηκε στη γενική πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στις επιτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική, σχολίασε τη μεταφορά χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως είπε είναι κάτι το οποίο δεν συναντάται σε άλλες χώρες και, ενδεχομένως, να είναι και ενδεικτικό της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από τη νέα κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας τη μετανάστευση ως ένα ζήτημα παραβατικoτητάs και όχι ανθρωπιστικής κρίσης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έκανε μια εισαγωγή, αναφερόμενος στο γνώριμο του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει. Ο Χρυσοχοΐδης με τη σειρά του… επέστρεψε τα «καρφιά», αναφερόμενος, πρώτα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, ότι είναι ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο και στις υπόλοιπες χώρες της νοτίου Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετανάστευσης, έχει ενταχθεί στα αντίστοιχα υπουργεία.

Ο Χρυσοχοΐδης έκανε ακόμα αναφορά στη θλίψη και τη στενοχώρια που προκάλεσε η κρίση στο Μάτι με τους 100 νεκρούς και έδωσε μία υπόσχεση, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ποτέ ξανά Μάτι, μέσω της επαγρύπνησης και του μη εφησυχασμού των υπηρεσιών της πυροσβεστικής και της αστυνομίας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η «ασφάλεια ταυτίζεται με την Δημοκρατία» και ότι η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό προς τον πολίτη που «οφείλουμε να προστατεύσουμε. Χωρίς την ασφάλεια σαπίζει η Δημοκρατία και αυτή είναι η χαρά του ακροδεξιού». Ζήτησε προσήλωση στον στόχο έτσι ώστε «όλοι να νιώθουμε υπερήφανοι που υπηρετούμε αυτό το λειτούργημα».

Η κ. Παπακώστα πήρε με τη σειρά της τον λόγο και ανέφερε ότι παραδίδει καρπούς η απερχόμενη πολιτική ηγεσία στο εν λόγω υπουργείο, ότι αδίκως στοχοποιήθηκε η πυροσβεστική για το Μάτι και ότι από την πλευρά της ό,τι κι αν συμβεί δεν πρόκειται ποτέ να πράξει κάτι τέτοιο.

Με τη σειρά του ο κ. Κουμουτσάκος, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής, ανέφερε ότι οι πόλοι της πολιτικής που θα ακολουθήσει, είναι ο σεβασμός της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, αλλά και η ασφάλεια της χώρας, καθώς και ότι θα υπάρξει ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικής. Πρόσθετα, τόνισε ότι η πολιτική για τα συγκεκριμένα ζητήματα και ο σχεδιασμός και η στρατηγική δεν αφορούν μόνο τα όσα θα γίνουν εντός της χώρας και όσα πρέπει να γίνουν σε δομές, αλλά και οι πιέσεις που θα πρέπει, παράλληλα, να ασκηθούν στις Βρυξέλλες, στην Τουρκία, στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αίγυπτο και όπου αλλού χρειάζεται για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος της μετανάστευσης.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος και εκείνος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή στο πρόσωπό του και τόνισε ότι έχει συνεργαστεί στο παρελθόν στενά με τον Χρυσοχοΐδη, ευχήθηκε να δικαιώσουν την κοινωνία στις προσδοκίες της στο μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας και ζήτησε και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά.