Είναι επίσημο: Ο Αλ Σίσι επικύρωσε την συμφωνία για το φυσικό αέριο με την Κύπρο

346

Τη συμφωνία για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο επικύρωσε με προεδρικό διάταγμα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, όπως γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα Egypt Today.

Το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη ιστορική αναφορά στα μέχρι τώρα βήματα του έργου, τονίζοντας ότι «τον Σεπτέμβριο υπογράφηκε η συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την άντληση κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την επεξεργασία προς εξαγωγή στην Ευρώπη. Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2019».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στη συμφωνία για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κύπρο στην Αίγυπτο. Όπως σημειώνεται, «τον Μάιο η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Κύπρο για να τοποθετήσει καλώδιο 310 χιλιομέτρων κάτω από τη Μεσόγειο προκειμένου να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη, δήλωσε η Euro Africa με έδρα τη Λευκωσία», ενώ «η κυπριακή εταιρεία χαρακτήρισε ως «ορόσημο» τη συμφωνία, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ». Επίσης, τονίζεται ότι «η Κύπρος πλέον έχει γίνει σημαντικό κέντρο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Ιωάννη Κασουλίδη».

Η αιγυπτιακή εφημερίδα αναφέρει τέλος ότι «το περασμένο έτος, το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει από τέσσερα σημαντικά νέα πεδία στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου και η παραγωγή είναι ήδη επαρκής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου επιδιώκει πλέον να αναπτύξει την υποδομή για την εξαγωγή του ενεργειακού της πλούτου, τόσο ως υγροποιημένου φυσικού αερίου όσο και ως ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αίγυπτος επιδιώκει επίσης να εισάγει φυσικό αέριο για να ενισχύσει την κερδοφορία των νέων εγκαταστάσεων υγροποίησης και εξαγωγής που αναπτύσσει στις μεσογειακές ακτές της», καταλήγει το δημοσίευμα.