Σαουδ. Αραβία: Κινδυνεύει με θανατική ποινή αγόρι που στα 10 του τόλμησε να διαδηλώσει κατά της κυβέρνησης

Μια ακόμα απίστευτη ιστορία από την Σαουδική Αραβία

Ένας από τους νεαρότερους πολιτικούς κρατούμενος της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται σύντομα να εκτελεστεί καθώς θα γιορτάσει τα 18α του γενέθλια.

Ο Μουρτάζα Κουρεΐρις (MurtajaQureiris) συνελήφθη όταν ήταν 13 ετών κατηγορούμενος για «εγκλήματα» που είχε διαπράξει όταν ήταν 10 ετών καθώς είχε διαδηλώσει κατά της κυβέρνησης.

Λίγο πριν κλείσει τα 18 η κυβέρνηση πρότεινε την καταδίκη του σε θάνατο, μια ποινή που θα εκτελεστεί μεν όταν θα είναι ενήλικος.

Σε ένα βίντεο φαίνεται ο δεκάχρονος Μουρτάζα να μαζεύεται με φίλους του με τα ποδήλατά τους και φωνάζοντας ο ίδιος με μια ντουντούκα «Ο λαός απαιτεί περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα» παρακινούσε και τους άλλους.

Μάλιστα, όταν ήταν αγόρι κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, το 2011, ο Μουρτάζα λάμβανε συχνά μέρος σε τέτοιες αυτοσχέδιες διαδηλώσεις.

Τρία χρόνια μετά τη σκηνή του βίντεο, το οποίο εξασφάλισε το CNNi, οι Σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν τον Μουρτάζα που πια ήταν 13 ετών. Ταξίδευε με την οικογένειά του προς το Μπαχρέιν, όταν τους σταμάτησαν στα σύνορα. Τότε, δικηγόροι και ακτιβιστές εκτίμησαν ότι είναι ο νεότερος σε ηλικία πολιτικός κρατούμενος στη Σαουδική Αραβία.

Σήμερα, στα 18 του ο Μουρτάζα είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, αφού έχει ήδη κρατηθεί για πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί.

Ακόμα κατηγορείται ότι συνόδευσε τον ακτιβιστή μεγαλύτερο αδελφό του, Αλί, πάνω στη μηχανή του, όταν εκείνος πέταξε μια βόμβα μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Awamiya. Ο Αλί λίγο αργότερα σκοτώθηκε από κυβερνητικά πυρά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Τα ηλικιακά όρια όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες είναι ασαφή στη Σαουδική Αραβία, αλλά το 2006 το βασίλειο είπε στην Επιτροπή για τα δικαιώματα του Παιδιού ότι το ανέβασε στα 12. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης πει στα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν καταδικάζει σε θάνατο ανθρώπους που διέπραξαν τα αδικήματα όταν ήταν μικρότεροι από αυτή την ηλικία.

Ο Μουρτάζα δικάζεται για τρομοκρατία και ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι «ότι ανήκει σε εξτρεμιστική, τρομοκρατική ομάδα», ότι βοηθούσε στην κατασκευή βομβών μολότοφ και ότι πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών στην κηδεία του αδελφού του, το 2011. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και λέει ότι οι ομολογίες του αποσπάστηκαν με βασανιστήρια.

Παρότι ο νεαρός Μουρτάζα δεν έχει κριθεί ένοχος για κάποιο αδίκημα που περιλαμβάνει την αφαίρεση ζωής, το CNNi έμαθε ότι ο εισαγγελέας ζητάει να του αποδοθεί η αυστηρότερη μορφή εκτέλεσης, που μπορεί να σημαίνει σταύρωση ή ακρωτηριασμό μετά την εκτέλεση. Oι κατήγοροι του λένε ότι «έσπειρε τη καταιγίδα» και σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού δικαίου που εφαρμόζει το βασίλειο, του αξίζει η αυστηρότερη των ποινών.

Εάν τελικά η Σαουδική Αραβία καταδικάσει τον Μουρτάζα σε θάνατο, θα είναι τουλάχιστον η τέταρτη περίπτωση κρατουμένου που εκτελείται φέτος για αδικήματα που υποτίθεται ότι διέπραξε όσο ήταν ανήλικος.

Η πάταξη κάθε είδους διαμαρτυρίας στη χώρα έχει ενταθεί από το 2015, όταν ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ ανέβηκε στο θρόνο, διορίζοντας το γιο του, Μοχάμετ Μπιν Σαλμάν, σε μια σειρά από θέσεις ισχύος. Ο νεαρός πρίγκιπας έχει διατάξει τη σύλληψη πολλών κληρικών, αναλυτών, επιχειρηματιών αλλά και ακτιβιστριών για τα δικαιώματα της γυναίκας. Όλοι τους, σύμφωνα με μαρτυρίες, βασανίστηκαν, παρ’ ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να απαντήσει στις κατηγορίες για βασανιστήρια.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι έχει εκτελέσει 37 ανθρώπους, οι οποίοι -σύμφωνα με την ομάδα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve- ανήκαν κυρίως στη μειονότητα των Σιιτών. Η Σαουδική Αραβία έχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στον κόσμο σε εκτελέσεις και έχει κατηγορηθεί πολύ συχνά γι αυτό, όπως και για το γεγονός ότι εκτελεί ανθρώπους που την εποχή που διέπραξαν το «αδίκημα» για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ανήλικοι.