Ο Βενιζέλος «αποχαιρέτισε» τη Βουλή: Ευχαριστώ την ελληνική δημοκρατία

Για τελευταία φορά ανέβηκε σήμερα στο βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς δεν θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές μετά την κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διάλεξε τη συζήτηση για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την τελευταία ομιλία του στη Βουλή, στην οποία απηύθυνε και «μερικά λόγια αποχαιρετισμού», όπως είπε. Αρχικά, κατέκρινε την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να απέχει από μία τόσο κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία και τόνισε ότι ομιλεί όχι μόνο με την κοινοβουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την επιστημονική.

Τόνισε, ότι παρά το γεγονός ότι οι κώδικες έρχονται με καθυστέρηση στη Βουλή, είναι επιτακτική η ψήφισή τους και η άμεση εφαρμογή τους.

Σε μερικά σημεία του λόγου του ανέφερε:

-Άμεση η εφαρμογή των κωδίκων. Πώς θα μπορούν οι δικαστές να δικάζουν και να βγάζουν αποφάσεις;

-Αντισυνταγματική η μη εφαρμογή των κωδίκων και μάλιστα άμεσα – Δεν πρέπει οι δικαστές να βρεθούν στη θέση να είναι δημοσιευμένος ο νόμος και να μην μπορούν να τον εφαρμόσουν

-Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και σύμφωνα με αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να έχει ψηφιστεί ο ποινικός κώδικας και να μην εφαρμοστεί άμεσα.

-Καταπατείται η αρχή της αναλογικότητας – Παραβιάζεται η ασφάλεια του δικαίου -Παραβιάζεται το άρθρο 7 του Συντάγματος

-Πώς θα μπορεί ένα δικαστήριο να βγάλει αποφάσεις;

-Όχι μόνο δεν πρέπει να καθυστερήσει η ουσιαστική και τυπική εφαρμογή του ποινικού κώδικα, αλλά θα έπρεπε και να ζητηθεί από τα δικαστήρια να μην εκδίδουν αποφάσεις μέχρι την 1η Ιουλίου, όπως ορίζεται.

Παράλληλα, αποχαιρέτισε τη Βουλή, οπου δεν θα ξαναβρεθεί «μετά από 26 χρόνια αδιάλειπτης θητείας», όπως είπε, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική Δημοκρατία.

-Αποχωρώ από τη βουλή μετά από 26 χρόνια αδιάλειπτης θητείας. Υπηρέτησα 17 χρόνια στην κυβέρνηση, υπήρξα πρόεδρος κόμματος, θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική δημοκρατία γιατί με τίμησε με τόσο υψηλά αξιώματα. Λυπάμαι γιατί έτυχε να είναι κολοβή η σημερινή συνεδρίαση γιατί αποχώρησε η αντιπολίτευση. Τώρα έχω την ευκαιρία να απευθύνομαι στους πολιτικούς μου αντιπάλους. Εύχομαι στην επόμενη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί την σημασία της εθνικής ενότητας. Εύχομαι να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχουν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, την αξία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, του κύρους του κοινοβουλίου.

-Η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών, η υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης είναι οι ευθύνες της επόμενης βουλής. Η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλα συστήματα, όπως το τραπεζικό, το ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά τέθηκε εκτός κόμματος, αφού η Φώφη Γεννηματά του πρότεινε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την οποία αρνήθηκε.