Στο φως για πρώτη φορά τα έγγραφα του συμφώνου «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» (ΦΩΤΟ)

Η συμφωνία μεταξύ Στάλιν και Χίτλερ που είχε σοκάρει τον κόσμο το 1939

Ένα σπουδαίο ιστορικό ντοκουμέντο δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.Πρόκειται για τα σοβιετικά έγγραφα του συμφώνου μη επίθεσης που συνομολόγησαν η Σοβιετική Ένωση και η ναζιστική Γερμανία το 1939, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, τα οποία έχουν μείνει γνωστά ως «σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» προς τιμήν των δύο υπουργών Εξωτερικών που το υπέγραψαν.

Τα σκαναρισμένα ρωσικά έγγραφα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Ιστορικής Μνήμης της Ρωσίας, σε συνεργασία με το ιστορικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών. Μέχρι σήμερα η ιστορική έρευνα βασιζόταν σε φωτοαντίτυπα των γερμανικών κειμένων.

Το σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» ουσιαστικά επέτρεψε στο Γ’ Ράιχ να εισβάλει στην Πολωνία και στην συνέχεια να στραφεί προς την δυτική Ευρώπη δίχως να ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολέμου σε δύο μέτωπα.

Το σύμφωνο περιείχε μάλιστα και ένα μυστικό πρωτόκολλο που διαιρούσε την Γηραιά Ήπειρο σε σφαίρες επιρροής, παραχωρώντας στο καθεστώς του Ιωσήφ Στάλιν τις τρεις βαλτικές χώρες και την Φινλανδία.

Ο Κόκκινος Στρατός προσάρτησε την ανατολική Πολωνία μετά την γερμανική εισβολή και εισέβαλε στην Φινλανδία τρεις μήνες μετά την υπογραφή του συμφώνου.

Κανονικά, το σύμφωνο θα διαρκούσε για τουλάχιστον μία δεκαετία, ωστόσο ο Αδόλφος Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο του 1941, ανοίγοντας το ανατολικό μέτωπο.

Η απόφαση της Μόσχας να έλθει σε συμφωνία με τον μεγάλο ιδεολογικό αντίπαλό της προκάλεσε έκπληξη και αίσθηση στην Βρετανία, την Γαλλία και γενικότερα την Δύση.

Ωστόσο, η νεότερη ιστορική έρευνα έχει φέρει στην επιφάνεια και μία άλλη πτυχή: Η στροφή του Στάλιν προς τον Χίτλερ ήλθε αφότου έχασε κάθε εμπιστοσύνη στους Δυτικούς συμμάχους και την προοπτική σύναψης αντι-ναζιστικής συμμαχίας.

Επηρεασμένος από την ιστορικά κακή εμπειρία των Μπολσεβίκων στις σχέσεις με το Λονδίνο και το Παρίσι, ο σοβιετικός ηγέτης είχε συμπεράνει το αργότερο την άνοιξη του 1939 πως οι εταίροι δεν ήταν φερέγγυοι συνομιλητές και ήθελαν να μετατρέψουν την ΕΣΣΔ σε κυματοθραύστη – θύμα της Βέρμαχτ