Τη δάγκωσε αδέσποτο κουτάβι και πέθανε από τη λύσσα

174

ο παιχνίδι με ένα αδέσποτο κουταβάκι στοίχισε τελικά τη ζωή σε μια γυναίκα από την Νορβηγία καθώς κόλλησε από αυτό λύσσα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η οικογένεια της Μπιργκίτε Κάλεσταντ ανακοίνωσε πως η 24χρονη ήταν σε διακοπές με φίλους της όταν βρήκε το κουτάβι σε έναν δρόμο. Θεωρείται πως το κουτάβι τη μόλυνε όταν τη δάγκωσε, αφού το είχαν πάρει μαζί τους στο θέρετρο όπου διέμεναν στις Φιλιππίνες.

Η ίδια αρρώστησε λίγο μετά την επιστροφή της στη Νορβηγία και πέθανε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από λύσσα στη Νορβηγία εδώ και 200 χρόνια.

«Η αγαπημένη μας Μπιργκίτε λάτρευε τα ζώα» ανέφερε η οικογένειά της. «Φοβόμαστε ότι αυτό θα συμβεί και σε άλλους που έχουν καλή καρδιά σαν αυτήν».

Η λύσσα μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη για τη ζωή μόλυνση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η ασθένεια σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως στην Ασία και την Αφρική. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν έχει καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους πολίτες που ταξιδεύουν στις Φιλιππίνες και η οικογένεια της Κάλεσταντ ζητά να αλλάξει ο νόμος.

Τα αρχικά συμπτώματα της λύσσας περιλαμβάνουν άγχος, πονοκεφάλους και πυρετό. Καθώς η ασθένεια προχωρά, μπορεί να υπάρχουν παραισθήσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Σπασμοί στους μύες του λαιμού μπορούν να κάνουν δυσκολότερη την κατάποση για τον ασθενή, ενώ η περίοδος επώασης μεταξύ της στιγμής μόλυνσης και της εμφάνισης συμπτωμάτων είναι μεταξύ τριών και δώδεκα εβδομάδων. Όταν τα συμπτώματα εξελιχθούν, είναι σχεδόν πάντοτε θανατηφόρα.

Πριν την εμφάνισή τους, μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβόλιο, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν γίνεται αμέσως μετά το δάγκωμα. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από ζώο πρέπει να πλένει καλά το επίμαχο σημείο και να ζητά ιατρική βοήθεια.