Σοκαριστικές εκτελέσεις στην Σ.Αραβία: Αποκεφάλισαν 36, σταύρωσαν ένα και τοποθέτησαν το κεφάλι ενός σε στύλο

116

Οι τρεις από τους εκτελεσθέντες ήταν ανήλικοι κατά τη σύλληψή τους

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στην εκτέλεση 37 πολιτών, στις μαζικότερες εκτελέσεις που έχουν καταγραφεί μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, μετά από την 2α Ιανουαρίου του 2016, όταν και εκτελέστηκαν 47 άτομα.

Οι 36 από τους άντρες αποκεφαλίστηκαν, ενώ το κεφάλι ενός από τους εκτελεσθέντες κρεμάστηκε δημοσίως σε ένα κοντάρι για αρκετές ώρες, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και για τα δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας.

Ακόμα ένας από τους εκτελεσθέντες σταυρώθηκε, μεταχείριση που επιφυλάσσεται για τους δράστες πολύ σοβαρών εγκλημάτων.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι εκτελέσεις έγιναν σύμφωνα με τον Ισλαμικό Νόμο. Οι εκτελέσεις αποφασίστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκλημάτων του Ριάντ όπου εκδικάζονται κυρίως υποθέσεις τρομοκρατίας. Οι «37» κρίθηκαν ένοχοι για επιθέσεις σε δομές ασφάλειας με εκρηκτικά και το θάνατο αρκετών αξιωματούχων καθώς και για συνεργασία με εχθρικές οργανώσει εις βάρος των συμφερόντων του κράτους.

Τουλάχιστον οι 33 από τους 37 Σαουδάραβες που εκτελέσθηκαν ανήκαν στη σιιτική μειονότητα του βασιλείου, στο οποίο κυριαρχούν οι σουνίτες, ανέφερε σήμερα Τετάρτη, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν σε έξι περιοχές: στο Ριάντ, στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, στην σουνιτική περιοχή του Αλ-Κασίμ, στο Ασίρ και την Ανατολική Επαρχία, όπου είναι συγκεντρωμένη η σιιτική μειονότητα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Εξαναγκασμένες ομολογίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από όσους εκτελέσθηκαν είχαν νωρίτερα κάνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για επανέλεγχο των υποθέσεών τους καθώς όπως υποστήριζαν οι ομολογίες του είχαν αποσπασθεί μέσω βασανισμών και στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν γραφτεί από τους ίδιους τους βασανιστές τους. Μάλιστα, πάρα πολλοί υποστήριζαν ότι είχαν αποδείξεις για τους βασανισμούς τους, ενώ τουλάχιστον ένας είχε στείλει όλα τα στοιχεία στον ίδιο βασιλιά Σαλμάν και τον γιο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν χωρίς αποτέλεσμα. Κανένα από αυτά τα στοιχεία όμως δεν παρουσιάστηκαν στις δικές τους το 2016, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την καταδίκη τους σε θάνατο.

Καταδίκη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία καταδίκασε σφοδρά τις «σοκαριστικές» μαζικές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι τουλάχιστον τρεις από τους 37 ανθρώπους που εκτελέστηκαν ήταν ανήλικοι τη χρονική στιγμή της καταδίκης τους κάτι που χαρακτήρισε «αποτρόπαιο».

«Καλώ επειγόντως την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να ξεκινήσει αμέσως μια αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας (…) προκειμένου να απαγορευθεί η θανατική ποινή για ανηλίκους», συμπλήρωσε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Οι μαζικές αυτές εκτελέσεις ανεβάζουν σε περισσότερους από 100, τους ανθρώπους που έχουν εκτελεστεί στο σουνιτικό βασίλειο από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με καταμέτρηση που προκύπτει από επίσημες ανακοινώσεις.

Η Τεχεράνη καταγγέλλει τη σιωπή της Ουάσινγκτον

Η σιιτική Τεχεράνη, αντίπαλος του Ριάντ, κατήγγειλε τη σιωπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μαζική εκτέλεση των 37 ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία για «τρομοκρατία».

«Αφού έκλεισαν τα μάτια στον διαμελισμό ενός δημοσιογράφου, ούτε λέξη από την κυβέρνηση Τραμπ όταν η Σαουδική Αραβία αποκεφαλίζει 37 ανθρώπους μέσα σε μια μέρα – φθάνοντας μέχρι να σταυρώσει έναν άνθρωπο δύο ημέρες μετά το Πάσχα», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.