Μόλις λίγες μόνο εβδομάδες προτού η Βρετανία εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομία της χώρας καταδεικνύει μικτή εικόνα με επιβράδυνση της ανάπτυξης και χαμηλή ανεργία.
Η περίοδος πριν το Brexit είναι επίσης γεμάτη με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία – από την επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης καθώς και από τις εμπορικές συγκρούσεις.
Πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας από το βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με τη στήριξη της συμφωνίας για το Brexit, παρουσιάζεται μια σύνοψη των βασικών οικονομικών δεικτών της Βρετανίας
Η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) επιβραδύνθηκε στο 1,4% πέρσι, μετά την ανάπτυξη κατά 1,8% το 2017. Ο ΟΟΣΑ, που ομαδοποιεί τις κορυφαίες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της Βρετανίας θα αυξηθεί μόνο κατά 0,8% φέτος, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση του για ανάπτυξη 1,4%.
Η αναθεώρηση προβλέπει μια ομαλή διαδικασία Brexit, παρά τους φόβους ότι η Βρετανία θα μπορούσε ακόμη και να καταρρεύσει χωρίς συμφωνία. Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έχει επίσης μειώσει δραστικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το τρέχον έτος, ακόμη και σε περίπτωση ενός ομαλού Brexit. Η Κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει τις επίσημες προβλέψεις της για την ανάπτυξή, όταν θα ενημερώσει για τον προϋπολογισμό την ερχόμενη Τετάρτη.
Επενδύσεις
————-
Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα του Brexit, οι επενδύσεις των εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1,4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS). Ήταν η τέταρτη τριμηνιαία μείωση στη σειρά, που αποτελεί την χειρότερη πορεία για τη Βρετανία από την παγκόσμια οικονομική κρίση μια δεκαετία νωρίτερα.
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Honda και Nissan ανέστειλαν πρόσφατα τις επενδύσεις, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Airbus στη Βρετανία.
Επίσης, η βρετανική ανεργία ανέρχεται στο 4,0%, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1975. Οι μέσες αποδοχές συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων αυξήθηκαν κατά 3,4% τους τρεις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών των εργαζομένων.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας, ο οποίος ξεπέρασε το 3,0% μετά το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016, καθώς η βουτιά της στερλίνας αύξησε το κόστος εισαγωγής, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, στο 1,8%. Η βουτιά της στερλίνας επέτρεψε στην Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρήσει το κύριο επιτόκιο της στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 0,75%, βοηθώντας τους δανειολήπτες αλλά πλήττοντας τους αποταμιευτές.
Καταναλωτές και στερλίνα
—————
Εξάλλου, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει σε χαμηλό πενταετίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο GfK. Το ONS έχει εν τω μεταξύ επισημάνει την υποτονική αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Η στερλίνα, η οποία θεωρείται ως ο καλύτερος δείκτης της οικονομικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου από τη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου που είναι γεμάτη με πολυεθνικές, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο του 2016 – και πάνω από 10% έναντι του ευρώ.
Μια ασθενέστερη στερλίνα ενθαρρύνει ωστόσο τους εξαγωγείς, των οποίων τα αγαθά και οι υπηρεσίες γίνονται φθηνότερα για όσους αγοράζουν με ισχυρότερα νομίσματα.