Προειδοποίηση τριών υπουργών προς Μέι ότι θα στηρίξουν αναβολή του Brexit

73

Τρεις υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης γνωστοποιούν με κοινό άρθρο την απόφασή τους να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης της διαδικασίας του Brexit υπό το Άρθρο 50, αν η Τερέζα Μέι δεν μπορέσει να παρουσιάσει μια συμφωνία με την ΕΕ που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Γράφοντας στην Daily Mail του Σαββάτου ενόψει της ψηφοφορίας την Τετάρτη επί τροπολογιών που θα καταθέσουν οι βουλευτές για το μέλλον του Brexit, οι τρεις υπουργοί δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τροπολογία που δίνει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, παρά τη ρητή θέση της πρωθυπουργού ότι η χώρα θα βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, έστω και χωρίς συμφωνία.

Πρόκειται για τρεις υπουργούς γνωστούς για την αντίθεσή τους στο «σκληρό» Brexit: την υπουργό Εργασίας Άμπερ Ραντ, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ και τον υπουργό Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ.

Στο άρθρο τους αναγνωρίζουν την «εξαιρετική αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα» που έχει επιδείξει η πρωθυπουργός επιδιώκοντας μια συμφωνία με την ΕΕ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι δε θα υπάρχει αρκετός χρόνος πριν από την 29η Μαρτίου για να περάσουν οι όποιοι απαιτούμενοι νέοι νόμοι για το Brexit.

Προειδοποιώντας για σημαντικές επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία στην οικονομία, στην εθνική ασφάλεια και στη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι τρεις υπουργοί γράφουν, μεταξύ άλλων:

«Τα κόστη θα αυξηθούν, οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε αλυσίδες προμηθειών της τελευταίας στιγμής θα υποστούν σημαντική αναταραχή και θα αποθαρρυνθούν οι επενδύσεις. Προφανώς το εμπόριο με την ΕΕ θα γίνει δυσκολότερο, αλλά το ίδιο θα ισχύσει με σημαντικές οικονομίες εκτός ΕΕ, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».

Προειδοποιούν ότι αν η ημερομηνία του Brexit παραμείνει η 29η Μαρτίου, τότε η χώρα θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Προσθέτουν ότι αν δεν αρθεί το αδιέξοδο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, τότε θα φανεί η επιθυμία της πλειοψηφίας της Βουλής των Κοινοτήτων υπέρ της παράτασης της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών φέρουν δεκάδες μέχρι τώρα πιστούς στην πρωθυπουργό βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης να υπερψηφίζουν αυτή την εβδομάδα την τροπολογία του Συντηρητικού σερ Όλιβερ Λέτγουιν και της Εργατικής Υβέτ Κούπερ υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50.