Σώθηκε με αναστολή η Ευρωπαϊκή προοπτική της ΑΕΚ

Βαριά ποινή αλλά ευτυχώς όχι με άμεση ισχύ σε ότι αφορά τον αποκλεισμό ενός χρόνου από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις – Χωρίς κόσμο το ΟΑΚΑ για 2 αγώνες

Γλύτωσε την εσχάτη των ποινών η ΑΕΚ αλλά όχι και την βαριά καμπάνα που με την παραμικρή υποτροπή απειλεί την μελλοντική Ευρωπαϊκή προοπτική της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα στην ΑΕΚ επιβλήθηκε ποινή ενός χρόνου αποκλεισμός με διετή αναστολή, δύο αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και 80.000 πρόστιμο. Η Πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ τιμώρησε αυστηρά τα έξι σημαντικά παραπτώματα για τα οποία είχε κληθεί σε απολογία με κυριότερο βέβαια την εκτόξευση μολότοφ στους οπαδούς του Αγιαξ. Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με βαρύτατη ποινή όμως κατάφερε να πείσει ότι αξίζει την αναστολή επειδή έδειξε πραγματική μεταμέλεια χωρίς να ψάξει δικαιολογίες για τα σοβαρά παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν οι οπαδοί της παρότι και η πειθαρχική αναγνώρισε τις ευθύνες της αστυνομίας και των αντιπάλων οπαδών ενώ έπεισε με τις ενέργειες που έχει ήδη κάνει και κυρίως δρομολογήσει ότι στο μέλλον θα μπορέσει να διοργανώσει πιο ασφαλή παιχνίδια. Αυτή ήταν η τακτική που επέλεξε η ομάδα και οι Μηνάς Λυσσανδρου και Αγγελική Αρκάδη κατάφεραν να πείσουν ότι η ΑΕΚ και οι οπαδοί της αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Επαιξαν λοιπόν σπουδαίο ρόλο τα εξής:

Η απόλυτη εμπιστευτικότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή διαρροών σε μια πολύ σοβαρή διαδικασία που όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη. Η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό μας υπόμνημα ειδικό επιθεωρητή (inspector) ο οποίος ξεκίνησε έρευνα στα πάντα από τον Δεκέμβριο (με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media) και την ολοκλήρωσε στα μέσα Γενάρη, χωρίς να βγει τίποτα προς τα έξω. Για αυτό και η καθυστέρηση στην εκδίκαση και την απόφαση.

-Ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται στις σοβαρές υποθέσεις όχι με άμεση απόφαση της πειθαρχικής αλλά με ορισμό inspector και τελική απόφαση με βάση τον φάκελο έρευνας και δικογραφίας που εκείνος άνοιξε ψάχνοντας τα πάντα, χωρίς να αρκεστεί μόνο στις εκθέσεις του παρατηρητή και του σεκιούριτι όφισερ του αγώνα!

-Το γεγονός ότι η ΑΕΚ απέφυγε να αντιδικήσει, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των γεγονότων και τις εκθέσεις, αλλά στην ουσία καταδίκασε πρώτη στην ανακοίνωσή της τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών (όχι όλα) ακολουθώντας συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής, αρχής γενομένης από το νομικό της υπόμνημα, που ξεκινούσε με την ανακοίνωση καταδίκης των όσων έγιναν, την παραδοχή των περισσότερων γεγονότων αλλά και τα όρια ευθύνης του club και την άμεση αντίδραση μετά τα γεγονότα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του ματς.

-Δεν θα υπήρχε η παραμικρή τύχη αν η ΑΕΚ προσπαθούσε να αμφισβητήσει πραγματικά περιστατικά, απόλυτα θεμελιωμένα στην έκθεση του inspector

-Η χθεσινή ακρόαση ήταν μια δύσκολη διαδικασία με τον επιθεωρητή παρόντα με δύο ογκώδεις φακέλους υλικού και πολύ σκληρό απέναντι στους ανθρώπους της ΑΕΚ να προσπαθεί να ρίξει όλη την ευθύνη των γεγονότων στην ομάδα και να καταρρίψει ευθύνες Αστυνομίας και άλλων πλευρών.

Εκεί κρίθηκε και το παιχνίδι και αυτός ήταν ο λόγος της ακρόασης της ΑΕΚ ενώπιον της πειθαρχικής. Αυτό ήταν το πεδίο αντιδικίας μαζί του στη διάρκεια της ακρόασης και με τεχνικά και νομικά επιχειρήματα Λυσάνδρου και Αρκάδη προσπάθησαν να καθορίσουν τα επίπεδα ευθύνης μας προκειμένου να πετύχουμε την αναστολή. «Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα Λυσάνδρου.

– Αυτό που προσπάθησαν να καταδείξουν εκπρόσωποι της ΑΕΚ ήταν ότι από τη μια υπάρχει ο κανονισμός της UEFA αλλά από την άλλη οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει (σχετικά με το που υπάρχουν τα όρια δράσης της ομάδας και που της Αστυνομίας, οι περιορισμοί στη δράση των σεκιούριτι που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες) και ότι δεν είχε η ΑΕΚ την πλήρη ευθύνη ώστε να τιμωρηθεί με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς να της δοθεί δεύτερη ευκαιρία.