Η Γερμανία συνεχίζει να πληρώνει συντάξεις σε συνεργάτες των ναζί!

Έξι βουλευτές από το Βέλγιο αποκάλυψαν σήμερα ότι στη χώρα τους αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται δεκάδες συνταξιούχοι, πρώην συνεργάτες των ναζί, οι οποιοι εξακολουθούν να λαμβάνουν μυστικές πληρωμές από τη Γερμανία για τη συνεργασία τους με τη ναζιστική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν την ταυτότητα των ατόμων που ακόμη λαμβάνουν συντάξεις. Τα στοιχεία τους είναι γνωστά μόνο στους Γερμανούς πρεσβευτές σε κάθε χώρα, ενώ αναφέρεται πως οι πληρωμές δεν φορολογούνται. Συγκεκριμένα, η γερμανική πρεσβεία δεν ανέφερε τα ονόματά προς φορολόγηση στη βελγική κυβέρνηση.

Συνολικά, 27 Βέλγοι λαμβάνουν τα χρήματα, με τον αντίστοιχο αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην δηλώνεται στο επίμαχο έγγραφο.

Οι “επωφελούμενοι” είναι πολίτες που δήλωσαν πίστη και υπακοή στον Χίτλερ μετά τη γερμανική εισβολή στο Βέλγιο και υπέγραψαν να υπηρετήσουν τα SS. Πολλοί εξ αυτών κρίθηκαν ένοχοι για συνεργασία από τα βελγικά δικαστήρια αλλά έλαβαν αμνηστία.

Ομάδα γαλλόφωνων πολιτικών στο Βέλγιο ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.

«Η κατάσταση είναι η ίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πρώην μέλη των SS λαμβάνουν επίσης συντάξεις απευθείας από τη Γερμανία, χωρίς οι πληρωμές είτε να κοινοποιούνται είτε να φορολογούνται από τις βρετανικές αρχές», γράφουν οι OlivierMaingain, StephaneCrusniere, VeroniqueCaprasse και DanielSenesael.

Τα σχετικά ποσά εκτιμάται πως κυμαίνονται μεταξύ 435 και 1.275 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το rtbf. Επίσης, αποκαλύπτεται πως η Γερμανία καταβάλλει 50 ευρώ το μήνα σε άτομα που απελάθηκαν ή υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι συντάξεις αυτές είναι το μόνο χρηματικό επίδομα του Χίτλερ που δεν έχει ανακληθεί από τη Διάσκεψη του Πότσνταμ του 1945, όπως σημειώνουν οι συντάκτες του εγγράφου. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για επίδομα το οποίο δόθηκε για να εξασφαλιστεί η “πίστη, αφοσίωση και υπακοή” στον Χίτλερ σύμφωνα με ένα διάταγμα της ναζιστικής εποχής, που εξακολουθεί να ισχύει 74 χρόνια μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ.