Πάνω από 20.000 μαχητές του ISIS κρύβονται στην έρημο και περιμένουν να επιστρέψουν

Τα ανησυχητικά στοιχεία που έρχονται στο φως μετά την επίθεση αυτοκτονίας κατά αμερικανικών στρατευμάτων

Μια επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες στην συριακή πόλη Μανμπίζ είχε ως στόχο αμερικανική περίπολο της Διεθνούς Συμμαχίας κατά του ISIS. Ως αποτέλεσμα τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακόμα τρεις τραυματίστηκαν. Την ίδια ώρα κι ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες με την επίθεση, δολοφονήθηκε ένα ηγετικό στέλεχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Ισμαήλ αλ-Χαβίτζα.Πολύ σύντομα την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας και τη δολοφονία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποιο παρά τις διαβεβαιώσεις της συμμαχίας και του συριακού στρατού ότι έχει εξοντωθεί φαίνεται ότι κρατά ακόμα δυνάμεις και μπορεί μάλιστα να καταφέρει τόσο ισχυρά χτυπήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η πολιτική αναλύτρια της Μέσης Ανατολής, Εύα Κουλουριώτη, επικαλούμενη πηγές ντόπιων στη Συρία, πάνω από 20.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρύβονται στην έρημο της χώρας και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν.

Ωστόσο, η επίθεση αυτή ακόμα κι αν αποδεικνύει ότι το ISISπαραμένει ενεργό,  είναι αμφίβολο αν θα αλλάξει την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ο οποίος πριν ένα μήνα διακήρυσσε μέσω Twitterότι «νικήσαμε ολοκληρωτικά το ISIS».

Όπως επισημαίνει όμως η κ. Κουλουριώτη, αν η απόσυρση των στρατευμάτων γίνει εσπευσμένα και χωρίς πλήρη οργάνωση το αποτέλεσμα θα είναι η ενδυνάμωση του ISISμιας και οι δυνάμεις του συριακού στρατού και των Κούρδων δεν φαίνονται ικανές να το σταματήσουν.