Άκαρπες οι προσπάθειες Μέι να διασώσει τη συμφωνία του Brexit γράφoυν βρετανικά ΜΜΕ

Ως απογοητευτική βραδιά για την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου αποτιμούν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ.

Απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες η Τερέζα Μέι τόνισε: «Πρέπει να πετύχουμε στη συμφωνία. Ας τα δώσουμε όλα, ας εργαστούμε εντατικά για να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού».

Η κα Μέι είπε ότι η πλειοψηφία των μελών στο βρετανικό κοινοβούλιο θέλει μία συμφωνία για το Brexit, αλλά έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσο το λεγόμενο backstop για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα είναι όντως προσωρινό. «Πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη ότι το backstop είναι μία παγίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μέι.

Πληροφορίες των Βρετανών ανταποκριτών στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η κα Μέι έθεσε διάφορες επιλογές στο τραπέζι, όπως να προστεθεί στη συμφωνία έγγραφη διαβεβαίωση ότι το backstop θα διαρκέσει μόνο 12 μήνες ή να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη ισχύος της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, που θα αντικαταστήσει το backstop εφόσον αυτό ενεργοποιηθεί.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, όπως φάνηκε και από τα τελικά συμπεράσματα της συνόδου για το Brexit, απέρριψαν τα αιτήματα της κ. Μέι, επισημαίνουν οι Βρετανοί σχολιαστές.

Ενδεικτικά, οι Times κάνουν λόγο για «εξευτελισμό» της πρωθυπουργού, το Sky News σχολιάζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα της κ. Μέι», η Daily Telegraph αναφέρει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «η ΕΕ κωφεύει, ενώ οι υποσχέσεις της Μέι διαψεύδονται», ο Guardian κάνει λόγο για «συντριπτικό πλήγμα» στις προσπάθειες της Πρωθυπουργού και σχολιάζει ότι «οι ηγέτες της ΕΕ απορρίπτουν την ιδέα της Μέι να διασώσει τη συμφωνία του Brexit» και το BBC αναφέρει ότι «η ΕΕ είπε όχι στην επαναδιαπραγμάτευση».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κ. Μέι στο εσωτερικό, όπως και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers στο κόμμα της, έχουν ήδη τοποθετηθεί με δηλώσεις τους ξανά εναντίον της συμφωνίας του Brexit και σημειώνουν ότι η κα Μέι δεν είναι σε θέση να κερδίσει παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους. Ζητούν λοιπόν είτε να έρθει προς ψήφιση η συμφωνία ως έχει το συντομότερο δυνατό, είτε η κα Μέι να παραιτηθεί.

Η κάθε πτέρυγα ωστόσο θεωρεί ότι η διαφαινόμενη απόρριψη αυτής της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα: ελεγχόμενο ‘no deal’, λέει η πλευρά των ευωσκεπτικιστών – εκλογές, λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών – δημοψήφισμα, σύμφωνα με την ήσσονα αντιπολίτευση και βουλευτές τόσο των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, που έχει πει ότι η ψηφοφορία θα γίνει μετά τις γιορτές και πριν από την 21η Ιανουαρίου, φέρεται να πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προβεί σε κάποιες παραχωρήσεις όταν παρέλθει και άλλο χρονικό διάστημα.

Ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να πείσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παράσχουν τις διαβεβαιώσεις που θέλουμε για το