Η εγκεφαλική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του πόνου στην θεραπεία αποτοξίνωσης των ναρκωτικών

 

Ψυχίατροι στην Κίνα πραγματοποίησαν κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας διακρανιακή μαγνητική διέγερση υψηλής συχνότητας και στοχεύοντας ορισμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού για να μειώσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Κοινωνική και Συμπεφορική Επιστήμη του πανεπιστημίου Ναντσίνγκ, στην ανατολική επαρχία της Κίνας Τσιανγκσού, πραγματοποίησε τη θεραπεία από δύο έως 15 ημέρες σε εξαρτημένους με μεθαμφεταμίνη που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Στη διάρκεια της νέας θεραπείας, η επαναλαμβανόμενη μαγνητική διέγερση διήρκεσε 10 ημέρες και οι εξαρτημένοι ασθενείς εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα στέρησης, κακής ποιότητας ύπνου, κατάθλιψης και άγχους.

Σήμερα υπάρχουν περιορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αποτοξίνωση από τη μεθαμφεταμίνη, η οποία προκαλεί δυσκολία στον ύπνο και κατάθλιψη. Η θεραπεία εγκεφαλικής διέγερσης μπορεί να βοηθήσει τους τοξικομανείς να βελτιώσουν τον αυτοέλεγχο τους, όσον αφορά την επιθυμία τους να παίρνουν συνέχεια φάρμακα ως υποκατάστατο των ναρκωτικών.

Η επιστημονική ομάδα θα διερευνήσει περαιτέρω την πιθανή αξία της διαδικασίας σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να αποτρέψει την υποτροπή στον εθισμό. Τα ερευνητικά αυτά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην τελευταία έκδοση του περιοδικού JAMA Psychiatry την Τετάρτη.