Νόμισμα αξίας ενάμιση εκατ. ευρώ «έκοψε» η Αυστραλία!

 

Το πιο ακριβό της νόμισμα έκοψε η Αυστραλία καθώς κοστίζει 2,48 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,5 εκατομμύριο ευρώ). Κι αυτό διότι το νόμισμα είναι χρυσό και διακοσμημένο με σπάνια ροζ διαμάντια.

Ο θησαυρός, που ονομάστηκε «Ανακάλυψη», ζυγίζει δύο χιλιόγραμμα και απεικονίζει μεταξύ άλλων ένα παλιό ιστιοφόρο που αρμενίζει, έναν χρυσοθήρα, διάφορα καγκουρό και το αυστραλιανό μπαομπάμπ που συναντάται στη Δυτική Αυστραλία, θα πωληθεί σε αυτόν που θα προσφέρει τα περισσότερα χρήματα.

Αναμένεται να καταλήξει στα χέρια αγοραστή από την Ασία ή τη Μέση Ανατολή. Το νόμισμα κόπηκε «για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για σπάνια αντικείμενα πολυτελείας», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Νομισματοκοπείου του Περθ Ρίτσαρντ Χέιζ.

Το νόμισμα θα εκτίθεται στο πωλητήριο του Νομισματικοπείου έως τις 28 Σεπτεμβρίου εκτός αν κάποιος συλλέκτης θελήσει να το αποκτήσει νωρίτερα. «Το νόμισμα κοσμείται από σπάνιες ροζ πέτρες τοποθετημένες μέσα στο πιο πολύτιμο μέταλλο και αφηγείται την εποικοδομητική ιστορία της πορείας μεταξύ της φτώχειας και του πλούτου μέσα από την εξόρυξη από το έδαφος αυτών των περιζήτητων πόρων».

Τα τέσσερα ροζ διαμάντια του, από τα οποία το ένα είναι 1,02 καρατίου, εξορύχθηκαν από το ορυχείο Argyle που βρίσκεται στην απομακρυσμένη δυτική περιοχή του Κίμπερλι.