Τελεσίγραφο ΔΝΤ για τη μείωση των συντάξεων

 

Εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης να πετύχει τη μη μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου του 2019 βάζει το ΔΝΤ. Και φαίνεται πως σε αυτό έχει και σύμμαχο τη Γερμανία.

Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως οι συντάξεις στην Ελλάδα πρέπει να περικοπούν κι άλλο δεν έχει αλλάξει και το… «μήνυμα» έχει ήδη φτάσει στην Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση. Θα το μεταφέρει, σύμφωνα με Τα Νέα και ο επικεφαλής του Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν όταν στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην Ελλάδα η πρώτη… μεταμνημονιακή αποστολή της τρόικας.

Ο λόγος που το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση των συντάξεων δεν έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά. Το Ταμείο επιμένει γιατί θεωρεί το (ήδη ψηφισμένο) μέτρο διαρθρωτικό. Δεν αποκλείεται πάντως να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία είτε να αναβάλει χρονικά είτε να περικόψει τμηματικά τις συντάξεις το ’19. Ήδη υπάρχει το σενάριο της περικοπής σε… δόσεις.

Στο θέμα των συντάξεων, σύμμαχος του ΔΝΤ φαίνεται πως είναι η Γερμανία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε διαμηνύσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ζήτησε να μην «παραβιαστούν» τα όσα έχουν συμφωνηθεί για συντάξεις, πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στην επιτήρηση της Ελλάδας.

Μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις των δανειστών για τις συντάξεις αναμένεται να δοθεί σήμερα (30.08.2018) στο EuroWorking Group, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Στο EWG, ενόψει της πρώτης επίσκεψης της τρόικας στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αποφασιστεί πως θα γίνονται πλέον οι αξιολογήσεις. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και θα τεθεί υπόψιν του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.