Πάνω από 150 γονίδια σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή

 

Αναλύοντας στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν μέχρι πρότινος άγχους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και εν τέλει θανάτου.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Genetics, οι επιστήμονες έκαναν εκτεταμένη γενετική ανάλυση συγκρίνοντας δεδομένα από έξι μικρότερες έρευνες ανακάλυψαν 151 υποψήφια γονίδια για την κολπική μαρμαρυγή. Πολλά εξ αυτών είναι σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη της καρδιάς, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για κολπική μαρμαρυγή ήδη από την ενδομήτρια ζωή ή γενετικές διακυμάνσεις μπορεί να επανενεργοποιούν γονίδια στην ενήλικη καρδιά που υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργούν μόνο κατά το εμβρυϊκό στάδιο.

Επίσης εκ των 151 γονιδίων, τα 32 ίσως αλληλεπιδρούν με υπάρχουσες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής.

«Η καλύτερη κατανόηση των βιολογικών διαδικασιών πίσω από την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείας αλλά και προληπτικά μέσα. Ελπίζουμε ότι με περαιτέρω μοριακά πειράματα θα καθορίσουμε πως πετύχουμε τη διατήρηση ενός σταθερού καρδιακού παλμού», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Κριστεν Γουιλερ, επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.

Αν η κολπική μαρμαρυγή διαγνωστεί έγκαιρα, είναι πιο πιθανή η πρόληψη των επιπλοκών της, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.