Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατεδάφιση «εξπρές» αυθαίρετων ακινήτων

 

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή μία τροπολογία για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

Εν μέσω σφοδρής κριτικής για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 88 ανθρώπους, οι συναρμόδιοι υπουργοί κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή τροπολογία για «επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις».

Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Τα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων ανακοίνωσαν ο υποyrγός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 700 σε παραλίες αναμένεται θα κατεδαφιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Αττική, διευκρινίζοντας ότι είναι «θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων» να αρχίσει η διαδικασία της κατεδάφισης των συνολικά 3.200 κατοικιών.

Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει την ενεργοποίηση ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού για το Μάτι.

Σύμφωνα με το μεταβατικό πλαίσιο, για να χαρακτηριστούν αυθαίρετα κάποια ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές, «με υπουργική απόφαση και σε συνεργασία με τους επιθεωρητές δόμησης», θα πρέπει να βρίσκονται:
– Σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία.
-Σε περιοχές που έχουν κριθεί αναδασωτέες.
-Σε ρέματα
-Σε πυρόπληκτες περιοχές.

Πηγή: lifo.gr