ΕΟΚΑ: Νέο δημοσίευμα για βιασμούς και ξυλοδαρμούς

Τι αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις καταθέσεις σε βάρος των αγγλικών αποικιοκρατικών δυνάμεων από βετεράνους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην εν εξελίξει δικαστική υπόθεση στο Λονδίνο, αποκαλύπτει η Mail on Sunday.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι μία γυναίκα, 15 ετών την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα, την οποία οι Βρετανοί υποπτεύονταν ως μέλος της ΕΟΚΑ, συνελήφθη από την τουρκοκυπριακή αστυνομία στο σπίτι της το 1956 υπό τη διοίκηση Βρετανού αξιωματικού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που περιέχονται στο φάκελο της υπόθεσης της συγκεκριμένης γυναίκας, που κατονομάζεται μόνο ως ‘Mrs XY’, οδηγήθηκε σε ένα δάσος, ξυλοκοπήθηκε και στη συνέχεια έπεσε θύμα βιασμού.

Μετά οδηγήθηκε σε αστυνομικό σταθμό, όπου έπεσε ξανά θύμα ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Οι ανακριτές την πετούσαν «σαν μπάλα» από τον έναν στον άλλο. Κάποια στιγμή πέρασαν στο λαιμό της μία θηλιά και την έσφιξαν.

Το 1960 η κυπριακή κυβέρνηση πλήρωσε για ιατρική περίθαλψη για τη γυναίκα για εσωτερικά τραύματα λόγω του ομαδικού βιασμού.

Οι Βρετανοί συνήγοροί της υποστηρίζουν ότι η αποικιοκρατική διοίκηση όχι μόνο παραβίασε τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε αυτή την υπόθεση, αλλά επίσης απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα υπηκόων της.

Σε μία άλλη υπόθεση, ο 83χρονος σήμερα Χρίστος Κωνσταντίνου καταγγέλλει ότι συνελήφθη τρεις φορές το 1956. Την τρίτη φορά μεταφέρθηκε στο βρετανικό στρατόπεδο του Ξηρού, όπου γρονθοκοπήθηκε. Μετά τον έγδυσαν μέχρι τη μέση και τον χτύπησαν με μεταλλική αλυσίδα.

Ο 79χρονος σήμερα Χρίστος Σωκράτους δέχθηκε το 1958 κλωτσιές και ξυλοδαρμό, ποδοπατήθηκε και υποχρεώθηκε να μείνει με τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα στο έπακρο επί τέσσερις ώρες. Κατά το διάρκειας 28 ημερών βασανισμό του είδε και άλλους νεαρούς άνδρες να σύρονται από τα κελιά τους για να βασανιστούν.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει δικαστική απόφαση που επιτρέπει την εκδίκαση των αγωγών των πρώην αγωνιστών της ΕΟΚΑ στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Mail on Sunday είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο τις καταγγελίες Βρετανού αξιωματικού που έλεγε ότι είχε πει στους ανωτέρους του για περιπτώσεις βασανισμού Κυπρίων κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά είχε αγνοηθεί.