Η Κομισιόν εξηγεί τις δηλώσεις περί «αναδιάρθρωσης συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας»

 

Η Κομισιόν έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις μετά τις δηλώσεις του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ο Χαν μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας» σε περίπτωση που υπαρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας. Η Κομισιόν «ερμηνεύει» τον Επίτροπο, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε αναδιάρθρωση συνόρων.

«Ο Επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αναδιάρθρωση συνόρων”», δήλωσε πηγή της Κομισιόν. «Υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, ο Επίτροπος έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο σε μια βάση αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας και από τις δύο χώρες».

Ο Αυστριακός Επίτροπος Γιοχάνες Χαν είχε προκαλέσει και στο παρελθόν καθώς είχε μιλήσει για «τσαμικό ζήτημα» στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αποδίδοντας τελικά το λάθος στη… μετάφραση και τους συνεργάτες του.

Η ερμηνεία των δηλώσεων του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν για τα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας είχε προκαλέσει πάντως ήδη αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ κατηγορεί Τσίπρα- Καμμένο ότι συζητούν μυστικά για αλλαγή συνόρων. Η ΔΗΣΥ ζητά διευκρινίσεις από το Χαν όπως και το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ υπενθυμίζει τις ανησυχίες του για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.