Νέος Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ο Τζέρεμι Χαντ

Tζόνσον: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ε.Ε.

Ο επί σχεδόν έξι χρόνια Υπουργός Υγείας στις κυβερνήσεις Κάμερον και Μέι Τζέρεμι Χαντ είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση του παραιτηθέντος Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Χαντ είχε ταχθεί με θέρμη υπέρ της παραμονής στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα του 2016, ωστόσο έκτοτε έχει δηλώσει υποστηρικτής του Brexit τόσο λόγω σεβασμού στην ετυμηγορία του βρετανικού λαού όσο και λόγω της «αλαζονείας» της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις.

Στην ηλικία των 52 ετών ο βουλευτής της περιφέρειας του Νοτιοδυτικού Σάρεϊ θεωρείται ένας από τους δυνητικούς μελλοντικούς ηγέτες του Συντηρητικού Κόμματος, αν και όχι μεταξύ των επικρατέστερων ονομάτων.

Θεωρείται σύμμαχος της Τερέζα Μέι και ένας πολιτικός που έχει συμπάθειες σε όλες τις πτέρυγες του Συντηρητικού Κόμματος.

Στο παρελθόν, ως Υπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ είχε επικριθεί για τη στενή σχέση του με τον γιο του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, Τζέιμς, ενώ ως Υπουργός Υγείας είχε δεχθεί κριτική για το χειρισμό των απεργιών των ειδικευόμενων γιατρών.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει πιστωθεί ότι έπεισε την Τερέζα Μέι και τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την Εθνική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας NHS.

Νέος Υπουργός Υγείας ορίστηκε ο μέχρι σήμερα Υπουργός Πολιτισμού Ματ Χάνκοκ. Στη δική του θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού τοποθετήθηκε ο Τζέρεμι Ράιτ.

 

Tζόνσον: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ε.Ε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με αφορμή την αποκάλυψη του σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες και μετά το Brexit.

Ο Τζόνσον, που είναι υποστηρικτής του λεγόμενου «σκληρού» Brexit, παραιτήθηκε σήμερα το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις, που ήταν αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» γράφει στην επιστολή παραιτήσης του, η οποία δημοσιεύτηκε στον πολιτικό ιστότοπο Guido Fawkes.

Ο Τζόνσον σημειώνει στην επιστολή αυτή ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit».

Όπως επισημαίνει, δεν θα μπορούσε, εν πλήρει συνειδήσει, να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραιτηθεί. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Κίνδυνος άτακτου Brexit
Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «λευκή βίβλο» σχετικά με την πολιτική της για το Brexit την προσεχή Πέμπτη, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου». Επέμεινε επίσης ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η σωστή.
Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η Μέι είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν «απαράδεκτα». «Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», υποστήριξε. Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα «ατακτο» Brexit, χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Βρετανία πρέπει να έχει την ελευθερία να προστατεύσει τον κυρίαρχο ρόλο της στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε σήμερα με αφορμή το σχέδιο της Μέι για το Brexit που περιλαμβάνει την πρόταση για τη δημιουργία μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» για τα αγαθά, όχι όμως και λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την προσέγγισή της στο θέμα των υπηρεσιών.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς θα χειριστούμε τις υπηρεσίες (…) Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρήσουμε τον ρόλο-κλειδί μας στις υπηρεσίες και όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» συνέχισε.

Σε μια τεταμένη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, η Μέι προασπίστηκε το σχέδιό της τονίζοντας ότι δεν «απεμπολεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Όταν ρωτήθηκε για τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν για το σχέδιό της οι υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος, απάντησε: «Δεν πρόκειται για προδοσία».

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ διαβαβαίωσε σήμερα ότι στηρίζει πλήρως το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνηση για το Brexit, μετά την παραίτηση των δύο συναδέλφων του, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι διαφώνησαν ανοιχτά με την πρόταση της Τερέζα Μέι.

Την περασμένη εβδομάδα η Μέι παρουσίασε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα διατηρηθεί και μετά το Brexit η στενή εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες διαφωνίες εντός της κυβέρνησής της.

«Το σχέδιο της Τερέζα Μέι έχει την πλήρη στήριξή μου», έγραψε στο Twitter ο Χάμοντ, εξηγώντας ότι η πρόταση αυτή προστατεύει «τις θέσεις εργασίας και την ευημερία» της Βρετανίας.