Δεν είναι πλέον αξιοποιήσιμη η λίστα Λαγκάρντ

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του πριν από έναν χρόνο έβαλε τέλος στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ καθώς σύμφωνα με αυτές δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικό δικαίωμα του δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη.

«Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια» εξαιτίας αυτών των δυο αποφάσεων, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, διευκρινίζοντας ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει πλέον μόνον στις περιπτώσεις εκείνες που από την ίδια τη λίστα προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών.

Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ για τις 71 βγήκαν εντολές. Αναφορικά με τα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι έχει βγει εντολή ελέγχου για 629 ΑΦΜ και 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών και 30 ΑΦΜ που είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα. Τα συνολικά ΑΦΜ είναι 807, ενώ τα υπόλοιπα 920 επεστράφησαν στην οικονομική εισαγγελέα.

Συνολικά από την Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1727 ΑΦΜ μέχρι το Μάρτιο του 2017 ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας δηλαδή αλλά 1228 ΑΦΜ. Όμως οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.

Έτσι, συνολικά το ελληνικό Δημοσιο αποκόμισε μόλις 50 εκατ. ευρώ την ώρα που η κυβέρνηση διεμήνυε ότι πρόκειται να πάρουμε αρκετά δισεκατομμύρια.

Ο Γιώργος Πιτσιλής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε ακόμη, πως το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν συνιστά από μόνο του ποινικό αδίκημα.