Πέθανε η «πριγκίπισσα των ναζί» κόρη του Χίμλερ

Ήταν 89 ετών και πίστευε σθεναρά ότι ποτέ δεν έγινε Ολοκαύτωμα

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από την ζωή η «πριγκίπισσα των ναζί», η κόρη του εμπνευστή των SS, Χάινριχ Χίμλερ, Γκούντρουν.

Η Γκούντρουν Μπούρβιτζ – Χίμλερ έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαΐου, ωστόσο ο θάνατός της έγινε γνωστός μόλις τώρα.

Η Γκούντρουν γεννήθηκε το 1929, όταν ο πατέρας της εδραίωσε την εξουσία του ως αρχηγός του ελίτ του ναζιστικού παραστρατιωτικού σώματος γνωστού ως SS, και η ίδια ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι έχει συμβεί το Ολοκαύτωμα παρόλο που είχε επισκεφτεί και στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μάλιστα, βοήθησε πάρα πολλούς πρώην ναζί καταδικασμένους ή ύποπτους για εγκλήματα πολέμου προσφέροντας χρήματα και ανέσεις.

Η Γούντρουν, η οποία ήταν το πρώτο παιδί του Χίμλερ και η μόνη νόμιμη κόρη, ήταν εξαιρετικά αφοσιωμένη στον πατέρα του. Ο Χίμλερ και η σύζυγός του υιοθέτησαν αργότερα ένα γιο ενώ είχε και δύο άλλα παιδιά με την ερωμένη του.

Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Χίμλερ είχε συχνά την κόρη του στο πλευρό του, σαν ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της νεολαίας της Αριάς φυλής και κάπως έτσι απέκτησε το προσωνύμιο «πριγκίπισσα των ναζί». Σε ένα ημερολόγιο που αργότερα κατασχέθηκε από τις συμμαχικές αρχές, σημείωσε ότι της άρεσε να βλέπει την αντανάκλαση της στις γυαλισμένες μπότες του πατέρα της. Παρευρίσκονταν σε χριστουγεννιάτικα πάρτο με τον Χίτλερ, ο οποίος της πρόσφερε κούκλες και σοκολάτες.

Όταν το Τρίτο Ράιχ κατέρρευσε τον Μάιο του 1945, η 15χρονη πια Γκούντρουν και η μητέρα της έφυγαν στη βόρεια Ιταλία, όπου συνελήφθησαν από αμερικανικά στρατεύματα. Ο Χίμλερ συνελήφθη από ρωσικές δυνάμεις στις 20 Μαΐου 1945 και παραδόθηκε στους Εγγλέζους. Τρεις ημέρες αργότερα, αυτοκτόνησε δαγκώνοντας σε μια κάψουλα κυανίου που είχε αποκρύψει. Η Γκούντρουν δεν πίστεψε ποτέ ότι ο πατέρας της αυτοκτόνησε αλλά θεωρούσε ότι δολοφονήθηκε από τους Εγγλέζους.

Την περίοδο 1961- 63 είχε εργαστεί ως γραμματέας στην BND, την γερμανική κατασκοπευτική υπηρεσία με ψευδώνυμο. Όπως είχε παραδεχθεί τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της δυσκολεύονταν να βρουν εργασία λόγω του οικογενειακού παρελθόντος. Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Wulf Dieter Burwitz, ο οποίος δραστηριοποιείται πολιτικά μέσω του ακροδεξιού κόμματος NPD. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά.