Νέα θεραπεία για μεσογειακή αναιμία

Αναπτύσσεται από επιστήμονες του ΙΝΓΚ

Μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας (β-θαλασσαιμίας) με τη χρήση εργαλείων μοριακής γενετικής αναπτύσσουν επιστήμονες του Τμήματος Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ερευνητική μονάδα Γονιδιακής Θεραπείας και Τροποποίησης Γονιδιώματος προσέγγισε την πιο συχνή και σοβαρή μορφή της νόσου στην Κύπρο με μια καινούρια μέθοδο, η αποτελεσματικότητα της οποίας αποδείχθηκε πειραματικά σε κύτταρα ασθενών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα του ΙΝΓΚ απέδειξε εργαστηριακά ότι αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική σε κύτταρα ασθενών, πέτυχε σημαντική βελτίωση στις βασικές παραμέτρους της νόσου και ξεπέρασε σε αποτελεσματικότητα την προσέγγιση γονιδιακής θεραπείας που βρίσκεται τώρα σε κλινικές δοκιμές.

Έδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός των δύο μεθόδων βελτιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας συγκριτικά με την εφαρμογή της κάθε μεθόδου ξεχωριστά.

«Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για εφαρμογή μονοθεραπείας ή συνδυαστικής θεραπείας, εξειδικευμένης για τη συχνότερη μορφή β-θαλασσαιμίας στην Κύπρο» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι το Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του ΙΝΓΚ εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου για την περαιτέρω βελτίωση της θεραπευτικής μεθόδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΝΓΚ, οι ασθενείς με β-θαλασσαιμία εξαρτώνται από τακτικές μεταγγίσεις αίματος και φαρμακευτική αποσιδήρωση ενώ η μεταμόσχευση μυελού των οστών, η οποία αποτελεί την μόνη ριζική θεραπεία της νόσου, είναι διαθέσιμη μόνο για ένα μικρό ποσοστό των ασθενών και συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές.

Οι ερευνητές, προστίθεται, αναπτύσσουν νέες ριζικές θεραπείες με την χρήση εργαλείων μοριακής γενετικής. «Μέχρι στιγμής οι κλινικές μελέτες της θεραπείας αυτής βασίζονται στην προσθήκη ενός φυσιολογικού γονιδίου της β-σφαιρίνης στα βλαστικά κύτταρα του ασθενούς. Λόγω τεχνικών περιορισμών, αυτή η προσέγγιση δεν θεραπεύει πλήρως τους ασθενείς με σοβαρές μορφές της νόσου, όπως αυτή που προκαλείται από την πιο συχνή για τον Κυπριακό πληθυσμό μετάλλαξη της β-θαλασσαιμίας» αναφέρεται.

Συμπληρώνεται ότι η προσπάθεια της ομάδας του ΙΝΓΚ εστιάζεται στην ανάπτυξη βελτιστοποιημένων και πιο εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων, ειδικά για τη μετάλλαξη αυτή. «Μια από τις προσεγγίσεις που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο βασίζεται στην αναγνώριση και καταστολή του μεταγραφικού προϊόντος (RNA) που παράγεται από το ελαττωματικό γονίδιο της β-σφαιρίνης. Η στόχευση του ελαττωματικού RNA εμποδίζει την παθολογική του δράση επιτρέποντας έτσι την αύξηση της παραγωγής της κανονικής β-σφαιρίνης» σημειώνεται.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Haematologica, καταλήγει η ανακοίνωση.