Έμεινε 18 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ (VIDEO)

 

Πέρασε στη φυλακή 18 χρόνια της ζωής του για τον βιασμό και τη δολοφονία μίας έφηβης. Τώρα όμως μπορεί επιτέλους να κυκλοφορεί ελεύθερος καθώς όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αυτός ο δράστης.

Ο 42χρονος Τόμας Κομέντα από την Πολωνία είναι τελεσίδικα αθώος σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας όπως απέδειξαν οι προηγμένες πλέον ιατροδικαστικές τεχνικές.

Ο 42χρονος ξέσπασε σε κλάματα ανακούφισης μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Τα τελευταία 18 χρόνια αναρωτιόμουν ‘Τι έκανα λάθος και μετέτρεψα τη ζωή μου σε κόλαση. Όλο αυτόν τον καιρό με αντιμετώπιζαν σαν “σκ…α”», δήλωσε ο Κομέντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι βρίσκεται υπό ψυχολογική παρακολούθηση.

Ο συνήγορός του δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει ως αποζημίωση περισσότερα από 10 εκατ. ζλότι (2,34 εκατ. ευρώ) για την καταδίκη του και την παράνομη φυλάκισή του.

Η υπόθεση του Κομέντα έχει σοκάρει την χώρα, με την δεξιά κυβέρνηση να το επικαλείται ως παράδειγμα του πόσο δυσλειτουργικό είναι το σύστημα δικαιοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη για βαθιά μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο δήλωσε ότι η αθώωση δείχνει ότι τα λάθη του συστήματος μπορούν να διορθωθούν.

«Κανείς δεν μπορεί να του ξαναδώσει τα χρόνια που έχει χάσει. Ωστόσο, η απαλλαγή αποκαθιστά την αίσθηση της αξιοπρέπειας ενός αθώου ανθρώπου, που καταδικάστηκε αδίκως», τόνισε.

Ο Κομέντα αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο, μετά την επανεξέταση της υπόθεσης του, η οποία διατάχθηκε από τον Ζιόμπρο, με τους εισαγγελείς να προσφεύγουν στο ανώτατο δικαστήριο. Είχε προηγηθεί αίτημα των γονέων του 15χρονου θύματος, το οποίο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά του 1997, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Οι γονείς είχαν αμφιβολίες ως προς την ενοχή του Κομέντα.