Γιατί παχαίνουμε όσο μεγαλώνουμε;

 

Μια αναπάντεχη απάντηση δίνουν οι επιστήμονες

Μια ομάδα επιστημόνων από την Ιαπωνία δίνει την δική της απάντηση στην ερώτηση: «Γιατί παχαίνουμε όσο μεγαλώνουμε;» και μάλιστα διαφέρει από όλες τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα. Κάποιοι θεωρούν ότι η αύξηση του βάρους με την πάροδο των χρόνων συνδέεται με τη μείωση της άσκησης, με την καθιστική ζωή και ίσως με τις ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους δύο τύπους λίπους στο σώμα μας, το οποίο γίνεται λιγότερο ενεργό με την ηλικία.

Το ένα είδος λίπους στο σώμα μας είναι το γνωστό, λευκό λίπος, που εντοπίζεται κάτω από το δέρμα του στομάχου και των μηρών, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Το άλλο είδος λίπους είναι το καφέ λίπος, που παράγει θερμότητα, τονώνοντας τον μεταβολισμό, ώστε ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει το λευκό λίπος.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, τα μωρά έχουν καφέ λίπος γύρω από την ωμοπλάτη, προκειμένου να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία τους μετά τη γέννηση, ωστόσο υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτό εξαφανίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, επειδή ο οργανισμός δεν το χρειάζεται πλέον.

Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι το καφέ λίπος συνεχίζει να υπάρχει στους ενήλικες με τις γυναίκες να διαθέτουν περισσότερο, όμως η θερμογόνος δράση του είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ενεργό, καίγοντας μικρότερη ποσότητα κακού λευκού λίπους.

Η νέα αυτή διαπίστωση ανοίγει, σύμφωνα με τους επιστήμονες το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.