Τουσκ και Γιούνκερ «επιτέθηκαν» σε Ερντογάν για Αιγαίο, ΑΟΖ Κύπρου & τους δύο στρατιωτικούς

 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλτ Τουσκ έθεσαν προ των ευθυνών του τον Ερντογάν για όλα τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις ζητώντας του να πάρει θέση. Επέμειναν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, στηλίτευσαν τη στάση της στην Αφρίν και έθεσαν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ωστόσο -και με το προσφυγικό να αποτελεί μεγάλη απειλή για την ΕΕ- κατέστησαν σαφές ότι η πρόθεση της ΕΕ δεν είναι να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, υπό τον όρο όμως ότι οι δύο πλευρές θα έχουν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

Τα δικά του αιτήματα έθεσε ο Ερντογάν, κάνοντας ειδική αναφορά στους τουρκοκυπρίους και ζητώντας από την ΕΕ στήριξη και όχι επικρίσεις. Η παραδοχή του ωστόσο ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί επιδίωξη της Τουρκίας ίσως στρώνει το έδαφος για «υποχωρήσεις» με πρώτη ίσως την αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι άλλωσε που ο Γιούνκερ του ζήτησε σαφώς.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τη Δευτέρα από τη Βάρνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

Επίσης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέστησε σαφές δήλωσε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.