Σοκαρισμένος πρώην κορυφαίος Ιρλανδός διαιτητής: Πως μπορείς να σφυρίζεις σε τέτοιες συνθήκες;

 

Μέχρι την… Αφρική οι ντροπιάστηκες εικόνες της Τούμπας, διαβάστε τι γράφει ο Έρολ Σουΐνι, πρώην κορυφαίος Ιρλανδός διαιτητής

Η εικόνα – σοκ του Σαββίδη να μπουκάρει στην Τούμπα με το όπλο στην μέση και να κινείται απειλητικά προς τον Κομίνη και τους παίκτες της ΑΕΚ δεν σταματά να κάνει τον… γύρο του κόσμου. Απόψε, οι ντροπιαστικές εικόνες, φτάνουν στη Νότια Αφρική, όπου μέσω της ιστοσελίδας «m.sport24.co» πρώην κορυφαίος Ιρλανδός διαιτητής «μπλοκάρει» και καταθέτει την άποψη του. Ο λόγος για τον Έρολ Σουΐνι, που έχει ανακηρυχθεί δύο φορές καλύτερος διαιτητής της Νοτίου Αφρικής (από δημοσιογράφους και συναδέλφους του) και η άποψη του έχει ιδιαίτερη σημασία. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, δε, έχουν τα γραφόμενα του και όσα καταθέτει, αναρωτώμενος επί της ουσίας πως μπορεί ένας διαιτητής να σφυρίζει σωστά σε τέτοιες συνθήκες και τι κίνδυνοι κρύβονται. Ένα άλλο σημαντικό σημείο έχει να κάνει με την αναφορά του στα… τοπικά πρωταθλήματα, τονίζοντας πως εκεί ίσως πράγματι να υπάρχουν κάποιες απειλές και εκφοβισμοί, αλλά είναι πρωτοφανές να συμβαίνουν σε πιο υψηλό επίπεδο, όπου υποτίθεται υπάρχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το άρθρο του Έρολ Σουΐνι ουσιαστικά καταγράφει αρχικά τα γεγονότα της Τούμπας και το ντου του Σαββίδη με το όπλο, το τι ακολούθησε αλλά και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης να διακόψουν το πρωτάθλημα. Ο Ιρλανδός, πρώην διαιτητής, προσθέτει στη συνέχεια: «Εκείνοι που πιστεύουν ότι η διαιτησία είναι ασφαλής θα πρέπει να λάβουν υπόψιν αυτά τα παραδείγματα, πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο». Από εκεί και πέρα, καταγράφει μια δική του προσωπική εμπειρία όταν στη Νότια Αφρική είχε απειληθεί από έναν πρόεδρο ομάδας και σημειώνει πως «Αυτό ήταν τρομακτικό, πιστέψτε με». Καταλήγει λέγοντας πως ο ίδιος έχει ισχυρό χαρακτήρα και δεν τον επηρέασε, αλλά «ανησυχούσα για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου».