Μογκερίνι: H Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους προστριβή ή απειλή εναντίον κράτους – μέλους

 

Να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς τής υποψήφιας προς ένταξη χώρας, κάλεσε την Τουρκία η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι.

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, σχετικά με τις κλιμακούμενες, το τελευταίο διάστημα, προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών – μελών της Ε.Ε., της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της παύσης κάθε απειλής ή αιτίας προστριβής από την Τουρκία.

Ολόκληρη η απάντηση:

«Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η ΕΕ τονίζει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών και έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα την αξιολογήσει στην επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, την άνοιξη του 2018».