Β. Κορέα: Δεν θα ικετεύσουμε για διάλογο με τις ΗΠΑ

 

Η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε ότι δεν εκλιπαρεί να συνομιλήσει με την Ουάσινγκτον και κατήγγειλε τις επερχόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας, απειλώντας για αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον προχωρήσει στα σχέδια της.

Ωστόσο, ταυτόχρονα η Πιονγιάνγκ επανέλαβε την πρόθεση της να λάβει μέρος σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, χωρίς όμως προϋποθέσεις.

Το κρατικό πρακτορείο KCNA μεταδίδει ότι εκπρόσωπος του βορειοκορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν θα ικετεύσουμε για διάλογο, ούτε θα αποφύγουμε την στρατιωτική επιλογή, την οποία επικαλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε σχολιασμό του επίσημου πρακτορείου αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα «θα αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες» αν διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας έδωσαν νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών της χερσονήσου, μετά από ένα χρόνο συνεχών εντάσεων γύρω από τις πυραυλικές δοκιμές και τις προκλήσεις της Πιονγιάνγκ.

Για συναντήσεις με τη Β. Κορέα μίλησε ο Τραμπ

Στη διάρκεια ενός μονολόγου γεμάτου αστεία σε δείπνο με δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επαφές με τη Βόρεια Κορέα, αλλά η Πιονγιάνγκ πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε «αποπυρηνικοποίηση».

«Τώρα συνομιλούμε και παρεμπιπτόντως, εκείνοι τηλεφώνησαν πριν από δύο ημέρες. Είπαν ότι θα ήθελαν να μιλήσουμε. Και είπα ότι και εμείς θα θέλαμε αλλά θα πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση, πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Θα συναντηθούμε και θα δούμε αν θα συμβεί κάτι θετικό», πρόσθεσε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αμερικανός πρόεδρος αστειευόταν ή αν όντως θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις άμεσα.

«Δεν θα αποκλείσω απευθείας συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απλά δεν πρόκειται να τις αποκλείσω», είπε ο Τραμπ.

Πάντως, ένα από τα αστεία που έκανε θα μπορούσε να είναι και σε βάρος του, αναλόγως πώς το εκλαμβάνει κανείς. «Όσο για το ρίσκο του να πρέπει να αντιμετωπίσεις έναν τρελό, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Αν όντως πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση θα είναι η πρώτη μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της Πιονγιάνγκ, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες λόγω της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Τα σχόλια του αμερικανού προέδρου, έγιναν λίγο πριν από την ανακοίνωση της προεδρία της Νότιας Κορέας ότι πρόκειται να αποστείλει αντιπροσωπεία στην Πιονγιάνγκ με στόχο να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ. Μετά από διήμερη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ, οι ειδικοί απεσταλμένοι θα μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν με αξιωματούχους εκεί τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχαν.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει προχωρήσει σε νέες πυραυλικές δοκιμές, από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν έκανε δοκιμή του μεγαλύτερού της διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα έγιναν προς το τέλος μιας 30λεπτης ομιλίας στο πρώτο επίσημο δείπνο για δημοσιογράφους στο οποίο παραβρέθηκε από την ανάληψη της προεδρίας πριν από 13 μήνες. Σε αυτό το καθιερωμένο δείπνο στο κλαμπ Γκρίντιρον, οι πρόεδροι κάνουν χιουμοριστικές ομιλίες και δεν αποκαλύπτουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.