To Koλέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο της Συμφωνίας Απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει τον κανονιστικό εναρμονισμό της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με το τι θα συμβαίνει στην νήσο της Βρετανίας.
Η επιλογή αυτή περιγράφεται αναλυτικά στη σελίδα 101 του κειμένου των 119 σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα το Κολέγιο και παρουσίασε ο Μισέλ Μπαρνιέ. Το κείμενο αυτό θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΗΒ, όταν θα το εγκρίνουν τα Κράτη Μέλη (στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη επιλογή για τη Β.Ιρλανδία, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ αποτελεί την μόνη ρεαλιστική επιλογή για να διατηρηθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά ταυτόχρονα και η ενότητα της κοινής αγοράς της ΕΕ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάποιου είδους συνοριακός ή τελωνειακός έλεγχος θα πρέπει να υφίσταται μεταξύ της νήσου της Ιρλανδίας και της νήσου της Βρετανίας (μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο), σχολιάζουν διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο αυτό να το δεχθεί το ΗΒ.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκίνησε την παρουσίασή του με το ζήτημα της Ιρλανδίας, καθώς αυτό είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο αυτή τη στιγμή. Ο Μισέλ Μπαρνιέ επεσήμανε ότι η συμφωνία πλαίσιο που υπάρχει με το ΗΒ υπάρχουν τρεις πιθανές λύσεις (η ρύθμιση να επιτευχθεί με τη συμφωνία για την μελλοντική σχέση ΗΒ – ΕΕ, να υπάρξει νομοθέτηση από πλευράς ΗΒ για το θέμα και να επιτευχθεί κανονιστικός εναρμονισμός της Β.Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας). Η τρίτη επιλογή «είναι ο μόνος εγγυημένος τρόπος», σημείωσε ο Μπαρνιέ, για την προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
Η Β.Ιρλανδία θα καλύπτεται από τον τελωνειακό κώδικα της ΕΕ και θα είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες τις ΕΕ για προϊόντα, φυτά και κτηνιατρικές προβλέψεις, επεσήμανε ο Μπαρνιέ, επεξηγώντας ότι ακόμα και σήμερα στη Β.Ιρλανδία υπάρχουν εξαιρετικοί και διαφορετικοί συνοριακοί κανονισμοί από ότι στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια με την λεγόμενη «επιλογή 3», διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών μεταξύ Ιρλανδίας και Β.Ιρλανδίας.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι «η ΕΕ σέβεται την συνταγματική τάξη του ΗΒ», αλλά «σε ένα νησί που υπάρχουν δύο κράτη», πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία της Μ.Παρασκευής θα συνεχίσει να είναι σεβαστή.
Δεν είναι δεδομένη η μεταβατική περίοδος:
Επιπλέον σύμφωνα με τό ίδιο προσχέδιο συμφωνίας το ΔΕΕ θα ερμηνεύει τη συμφωνία όταν αφορά το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά σε σχέση με τη προστασία των πολιτών. Το ίδιο νομικό προσχέδιο, περιλαμβάνει προτάσεις και για την μεταβατική περίοδο που ζήτησε η Τερέζα Μέι. Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι η ΕΕ διαφωνεί με τον ΗΒ σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών που φτάνουν στο ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο. Τόνισε δε, ότι τα Κράτη Μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δεχθούν κάτι τέτοιο. Παρομοίως ΕΕ και ΗΒ διαφωνούν στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου – καθώς το ΗΒ ζητά να μην εφαρμόζει νέους κοινοτικούς νόμους με τους οποίους δεν θα συμφωνεί κατά την μεταβατική περίοδο. Ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι με αυτά τα δεδομένα η μεταβατική περίοδος δεν είναι δεδομένη.
Η πρώτη συζήτηση επί του προσχεδίου της Κομισιόν θα γίνει απόψε στο COREPER (το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων). Χθες ο Μ.Μπαρνιέ παρουσίασε τις προτάσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και την σχετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε και πάλι ότι σε 13 μήνες το ΗΒ δεν θα είναι πλέον μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου ο χρόνος των διαπραγματεύσεων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ένα νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το ΗΒ στις Βρυξέλλες.