Η Ολλανδία μετατρέπεται σε «ναρκοχώρα», προειδοποιούν οι αστυνομικοί της

 

Η Ολλανδία αρχίζει να παραπέμπει σε «ναρκοχώρα» (narco-state), με την αστυνομία ανίκανη να αντιμετωπίσει την άνοδο μιας παράλληλης, εγκληματικής οικονομίας, σύμφωνα με αναφορά της ένωσης αστυνομικών της χώρας.

Τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως η εγκληματικότητα μειώνεται, ωστόσο αστυνομικοί λένε πως πολλά θύματα έχουν απλά σταματήσει να αναφέρουν περιστατικά, τη στιγμή που συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος δρουν ανεξέλεγκτα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

«Μόνο μία στις εννιά εγκληματικές οργανώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με το παρόν προσωπικό και πόρους» σύμφωνα με την αναφορά, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα De Telegraaf. «Οι ντετέκτιβ βλέπουν τους μικροεγκληματίες να εξελίσσονται σε πλούσιους επιχειρηματίες, οι οποίοι εδραιώνονται στη βιομηχανία της φιλοξενίας, την αγορά ακινήτων, τη μεσαία τάξη, τα ταξιδιωτικά γραφεία».

Στο εν λόγω έγγραφο της ολλανδικής ένωσης αστυνομικών, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με 400 ντετέκτιβ, σημειώνεται επίσης πως «η Ολλανδία έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας “ναρκοχώρας”. Οι ντετέκτιβ βλέπουν να αναδύεται μια παράλληλη οικονομία».

Οι επικριτές της ολλανδικής gedoogbeleid (πολιτική ανεκτικότητας) προς την πώληση κάνναβης στα coffee shops και τον νόμιμο χαρακτήρα της πορνείας στη χώρα υποστηρίζουν ότι η Ολλανδία αναπόφευκτα παρουσιάζεται ως ένα μεγάλο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και σωματεμπορίας. Η μεγάλη πλειονότητα του «έκσταση» σε ΗΠΑ και Ευρώπη προέρχεται από εργαστήρια στα νότια της χώρας, τα οποία διαχειρίζονται όλο και περισσότερο μαροκινές συμμορίες που εμπλέκονται στην παραγωγή κάνναβης. Σχεδόν η μισή από την -αξίας 5,7 δισ. ετησίως- κοκαΐνη της Ευρώπης περνά από το λιμάνι του Ρότερνταμ, σύμφωνα με τη Europol.

Η ολλανδική ένωση αστυνομικών ζητά ένταξη στη δύναμή της επιπλέον 2.000 αστυνομικών, και αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρήματά της συνάδουν με αναφορά που διέρρευσε από την κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στο έτος, βάσει της οποίας, αν και φαίνεται να υπάρχει μείωση 25% στα καταγεγραμμένα εγκλήματα μέσα στα τελευταία εννιά χρόνια- κάτω από το ένα εκατ.- 3,5 εκατ. εγκλήματα δεν καταγράφονται ετησίως. Επίσης, ο δήμαρχος του Άμστερνταμ και ο εισαγγελέας και η αστυνομία της πόλης προειδοποίησαν νωρίτερα μέσα στον μήνα σχετικά με μια αύξηση στο οργανωμένο έγκλημα και μια μετάβαση προς πιο «αόρατες» μορφές εγκλήματος σε γειτονιές, πέρα από την αντίληψη των αρχών.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Άμστερνταμ, Πιέτερ- Γιάαπ Άαλμπερσμπεργκ δήλωσε πως η αστυνομική δύναμη της πόλης περνά το 60%-70% του χρόνου της προσπαθώντας να αντιμετωπίσει εκτελέσεις που σχετίζονται με συμμορίες. Νεαροί εμφανίζονται πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν δολοφονίες σε τιμές μέχρι και 3.000 ευρώ, όπως είπε σε συνέντευξή του. «Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, επαγγελματίες εκτελεστές από το εξωτερικό έρχονταν εδώ για ποσά ύψους 50.000 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε νεαρούς από το Άμστερνταμ».