Δημοσιοποίηση του φακέλου Novartis ζητεί ο Ευ. Βενιζέλος

 

Δημοσιοποίηση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταγγέλλοντας βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου.

«Ζήτω από εσάς και τη Διάσκεψη των Προέδρων να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα το σύνολο του φακέλου που διαβιβάστηκε, όπως διαβιβάστηκε, στη Βουλή», αναφέρει σε σχετική του επιστολή και συμπληρώνει: «Μόνη εγγύηση είναι η απόλυτη διαφάνεια και η δημοσιότητα των διαδικασιών. Χωρίς μυστικοπάθειες και κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες που προστατεύονται από την βάσανο της δημόσιας εξέτασης».

Αναλύοντας τα περί βάρβαρης προσβολής των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαριθμεί σε οξύ τόνο τα ακόλουθα:

Επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Εισαγγελέα του ΑΠ προκειμένου να ενημερωθεί για την επικείμενη διαβίβαση της δικογραφίας, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κραυγαλέα η αρχή της διάκρισης των εξουσιών!

Ενημέρωση του απολύτως αναρμόδιου Πρωθυπουργού  επί του περιεχομένου του φακέλου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης  που είναι αρμόδιος μόνο για την άμεση διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή χωρίς μελέτη και αξιολόγηση και από τον απολύτως αναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό που δεν μπορούσε να έχει καν επαφή με τη δικογραφία !

Βαρύγδουπες δηλώσεις ότι ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή με εντολή του Πρωθυπουργού  ενώ η διαβίβαση γίνεται αυτομάτως κατ’ επιταγή του Συντάγματος και χωρίς καμία ποινική αξιολόγηση.

«Άτυπη» ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ από τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την προκαταρκτική εξέταση κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της προδικασίας.

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «έχει προηγηθεί επί μήνες ορυμαγδός σχολίων, υπαινιγμών, πολιτικών απειλών προκειμένου να δημιουργηθεί η επικοινωνιακά αναγκαία ατμόσφαιρα» και συμπληρώνει: «Το παράλληλο χρονοδιάγραμμα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων και “εντυπωσιακών” δικονομικών ενεργειών νομίζω ότι εξηγεί πολλά πράγματα».

 

«Μετά από όλα αυτά έχουν πλέον καταπέσει όλες οι θεσμικές εγγυήσεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Είναι αστείο η Βουλή, επιμένοντας στην τυπική εφαρμογή διατάξεων που ήδη ευτελίστηκαν,  να ανεχθεί  επιλεκτικές διαρροές, φήμες και μύθους», καταλήγει.