Σε ανασχηματισμό προχωράει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι

 

Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν τις επόμενες εκλογές.

Οι πρώτες καρατομήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα ενώ κάποιοι διορισμοί αναμένονται την Τρίτη.

Σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπου αναφέρουν πως ισχυρά μέλη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον – που έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων με την προσωπική γραμμή που ακολουθεί για το Brexit – ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ θα παραμείνουν στη θέση τους.

Ασφαλής φέρεται να είναι και ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι ο κύριος διαπραγματευτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον αντίποδα, σειρά δημοσιευμάτων θέλουν την υπουργό Παιδείας Ζουστίν Γκρίνινγκ, τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Πάτρικ ΜακΛόχλιν και τον υπουργό αρμόδιο για επιχειρηματικότητα Γκρεγκ Κλαρκ να είναι οι πλέον ευάλωτοι.

Όσον αφορά τον εαυτό της, η κ. Μέι είπε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην πρωθυπουργία όσο τη «θέλει ο λαός».

Ο ανασχηματισμός έρχεται στον απόηχο της παραίτησης του de facto αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ντέιμιαν Γκριν, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του αφού παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στην Αστυνομία μετά την ανακάλυψη πορνογραφικού υλικού στον υπολογιστή του κοινοβουλευτικού του γραφείου.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα ηχηρές παραιτήσεις, του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον λόγω καταγγελιών για απρεπή συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες και της Πρίτι Πατέλ, υπουργού διεθνούς ανάπτυξης, η οποία αποκαλύφθηκε ότι είχε πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένες επισκέψεις στο Ισραήλ.