Βαρκελώνη: Η δικαιοσύνη είχε ακυρώσει απόφαση για απέλαση του ιμάμη Ες Σάτι

 

espana

Ένας Ισπανός δικαστής είχε αποφασίσει τον Μάρτιο του 2015 να μην απελαθεί ο ιμάμης Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, ο οποίος φέρεται να υποκίνησε τους δράστες των επιθέσεων στην Καταλονία, εκτιμώντας ότι δεν ήταν επικίνδυνος.

Ο δικαστής του Καστεγιόν, πόλης στην ανατολική Ισπανία όπου ο 44χρονος Μαροκινός είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για εμπόριο ναρκωτικών, ανέφερε τότε στην απόφασή του ότι ο Ες Σάτι κατέβαλε προσπάθειες για να ενταχθεί στην ισπανική κοινωνία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των δικαστικών αρχών, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας El Mundo.

Ο ίδιος δικαστής είχε διαπιστώσει επίσης ότι ο Ες Σάτι είχε διαπράξει μόνο ένα αδίκημα, εργαζόταν και «δεν αποτελούσε πραγματική και σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη».

Ο Αμπντελμπάκι Ες Σάτι έζησε για αρκετά χρόνια στο Ριπόλ, κοινότητα στη βόρεια Καταλωνία απ’ όπου κατάγονταν πολλά από τα μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα. Σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην έκρηξη που σημειώθηκε σε σπίτι στο Αλκανάρ, όπου η ομάδα φέρεται ότι κατασκεύαζε εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ένας από τους υπόπτους που συνελήφθη από τις ισπανικές αρχές υποστηρίζει ότι ο ιμάμης ήθελε να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας.

Στο Ριπόλ, οι κάτοικοι που τον γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο που «μιλούσε ελάχιστα» και δεν αποχωριζόταν το Κοράνι.

Στα ερείπια του σπιτιού στο Αλκανάρ βρέθηκαν αεροπορικά εισιτήρια για τις Βρυξέλλες ενώ έχει επιβεβαιωθεί και από τις τοπικές αρχές του Μασελέν, κοντά στη βελγική πρωτεύουσα, ότι διέμεινε εκεί επί τρεις μήνες στις αρχές του 2016.

Στις επιθέσεις στην Καταλωνία σκοτώθηκαν συνολικά 15 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν.

Από τα 12 μέλη του πυρήνα που φέρονται να σχεδίασαν τις επιθέσεις, τα οκτώ είναι πλέον νεκρά, μετά και την εκτέλεση του βασικού υπόπτου, 22χρονου Γιουνές Αμπουγιακούμπ, τη Δευτέρα, από την αστυνομία, στην πόλη Σούμπιρατς, 50 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη.