Ελπιδοφόρα θεραπεία για την Σκλήρυνση κατά πλάκας

Δείτε με ποιο τρόπο

kataplakas

Ελπίδες όχι μόνο για καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου αλλά και για σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης της αναπηρίας της νόσου δίνει η νέα θεραπεία με τα Δισκία Κλαδριβίνης της Merck.

Πρόκειται για μια θεραπεία που διευκολύνει καταρχήν πολύ τον ασθενή καθώς λαμβάνεται από το στόμα. Όμως στα εξαιρετικά σημαντικά του στοιχεία καταγράφεται ο τρόπος λήψης της θεραπείας. Κι τι σημαίνει αυτό. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει τη θεραπεία του συνεχόμενα με αποτέλεσμα να νιώθει ανήμπορος και ευάλωτος. Τα Δισκία Κλαδριβίνης τα παίρνει τον 1ο χρόνο θεραπείας την 1η και την 5η εβδομάδα και στη συνέχεια ξαναπαίρνει θεραπεία την 1η και την 5η εβδομάδα του 2ου έτους. Έπειτα για 2 χρόνια δεν παίρνει τίποτα. Ο ασθενής λαμβάνει 2 χάπια ημερησίως τις μέρες της θεραπείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας τα Δισκία Κλαδριβίνης, στοχεύουν, όπως ανέφερε στο πρόσφατο 28 Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας, ο καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Lille στη Γαλλία, Patrick Vermersch, στα Τ&Β λεμφοκύτταρα τα οποία ενδεχομένως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παθολογικής διαδικασίας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Όπως έχουν διαπιστώσει η μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες για τα Δισκία Κλαδριβίνης το 80% των ασθενών δεν παρουσίασε υποτροπή της νόσου, ενώ, το 91% των ασθενών για μια περίοδο 6 μηνών δεν παρουσίασε καμία εξέλιξη της αναπηρίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις κλινικές μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των Δισκίων Κλαδριβίνης συμμετείχε και η χώρα μας με 18 ασθενείς, εκ των οποίων τα 2/3 θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζονται θεραπεία.

Τέλος, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες τα Δισκία Κλαδριβίνης αυτή τη στιγμή είναι σε κλινική μελέτη και δεν έχουν έγκριση για χρήση σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη. Όμως, τον Ιούλιο του 2016 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δέχθηκε να επανεξετάσει την Αίτηση Αδείας Κυκλοφορίας τους με την ένδειξη για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης.

ΠΗΓΗ: Sofokleousin.gr