Μοσκοβισί για Brexit: «Η στάση της ΕΕ απέναντι στην Βρετανία θα ναι φιλική μα και αυστηρή»

Την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Βρετανία, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, περιέγραψε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

moskovisijpg2

«Σε ό,τι αφορά το Brexit, αυτό δεν θα είναι ούτε σκληρό ούτε ήπιο, αλλά φιλικό και αυστηρό» τόνισε ο Μοσκοβισί στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche προσθέτοντας πως όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι.

Ο επίτροπος επισήμανε ότι όλες οι πιθανές επιλογές για τη σχέση της ΕΕ και του ΗΒ παραμένουν ανοικτές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να «μην καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του να μην καταλήξουμε σε συμφωνία ως την 29η Μαρτίου 2019. Αλλά δεν είναι αυτό που προτιμάμε», επισήμανε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να διατηρήσουν μια στενή σχέση με το Λονδίνο σε όλα τα πεδία.

Η ημερησία διάταξη του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων αναμένεται να επικεντρωθεί «στα δικαιώματα των πολιτών, τη διευθέτηση των χρηματοοικονομικών εκκρεμοτήτων, τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και άλλα θέματα του χωρισμού, όπως ορίζει η προσέγγιση των συνομιλιών κατά στάδια», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Κομισιόν.

Βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η συμφωνία για τους όρους του Μπρέξιτ θα πρέπει να έχει συναφθεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2019.