Ολοκληρώθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα

 

eurogroupe

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22.00 το Eurogroup και όπως όλα δείχνουν επετεύχθη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Λουξεμβούργο. Η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ, καθώς και «υπόσχεση» για ελάφρυνση χρέους. Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για μείωση του πλεονάσματος, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει το 3,5% έως το 2022.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr, στο προοίμιο της συμφωνίας οι Ευρωπαίοι πιστωτές καλωσορίζουν την υιοθέτηση όλων των μέτρων που είχαν ζητήσει από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατύπωση ότι τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα ενεργοποιηθούν «αν χρειαστεί».

Τα μέτρα είναι αυτά που βρίσκονταν και στον Eurogroup του Μαϊου.