Μετατόπιση χρόνου εφαρμογής αλλαγών Brexit

Από τη Μέϊ

mei

Την πιο σαφή ένδειξη ότι η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία δε θα πάψει αμέσως μετά από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ έδωσε η Τερέζα Μέι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιορδανία και στη Σαουδική Αραβία, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει μία «περίοδος εφαρμογής» των νέων δεδομένων, καθώς οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα χρειάζονται «κάποια χρονική περίοδο» για να προσαρμοστούν στους νέου μεταναστευτικούς περιορισμούς.

Η κα Μέι ρωτήθηκε τι θα συμβεί με τους Ευρωπαίους μετανάστες εάν όντως συμφωνηθεί μία μεταβατική περίοδος μετά από την επίτευξη της συμφωνίας επί του Brexit.

«Χρησιμοποιήσατε τη φράση ‘μεταβατική φάση’ – εγώ χρησιμοποιώ τη φράση περίοδος εφαρμογής. Όταν έχουμε τη συμφωνία, όταν έχουμε συμφωνήσει ποια θα είναι η νέα σχέση για το μέλλον, θα είναι αναγκαίο να υπάρξει μία περίοδος κατά την οποία επιχειρήσεις και κυβερνήσεις θα προσαρμόζουν συστήματα κ.ο.κ. ανάλογα με τη φύση της συμφωνίας. Αλλά (θα είναι) μία περίοδος κατά την οποία θα εφαρμόζεται αυτή η συμφωνία», είπε η κα Μέι.

Η Πρωθυπουργός επέμεινε ωστόσο ότι η κυβέρνησή της θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο επί της μεταναστευτικής πολιτικής: «Αυτό ακριβώς θα κάνουμε όταν βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι ίσως έχει και η ίδια αμφιβολία για το κατά πόσο η νέα εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί εντός της διετίας των προσεχών διαπραγματεύσεων.

Η ίδια και στελέχη της κυβέρνησής της επιμένουν από την πρώτη στιγμή ότι εντός της διετίας η Βρετανία θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους τόσο επί των όρων του διαζυγίου όσο και επί των όρων της μελλοντικής σχέσης. Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει απορρίψει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Μιλώντας στο Sky News η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αυτή τη φορά φάνηκε να κάνει λόγο για ένα περίγραμμα συμφωνίας με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση. «Είμαι σαφής ότι έως τη στιγμή κατά την οποία θα φύγουμε από την ΕΕ είναι σωστό όλοι να γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί διακανονισμοί, η μελλοντική σχέση, αυτή η μελλοντική συνεργασία μεταξύ ημών και της ΕΕ», είπε η κα Μέι.