Τουσκ σε Βρετανούς: Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο

 

tousk

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την παραλαβή της επιστολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με την οποία ενημέρωνε επισήμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

«Είναι μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή. Η Βρετανία βγαίνει από την ΕΕ», ανέφερε νωρίτερα η κα Μέι, κάνοντας λόγο για «καμπή» στην ιστορία της Βρετανίας που θα αποδείξει το χαρακτήρα της χώρας.

Η ίδια δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον και για μία πιο δυνατή, πιο δίκαιη και πιο εξωστρεφή χώρα – «μία πραγματικά παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα παραμείνει σύμμαχος της Ευρώπης.

«Βγαίνουμε από την ΕΕ, αλλά δε φεύγουμε από την Ευρώπη», πρόσθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση εξόδου από την ενιαία αγορά και από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Brexit θέτει τέλος σε 44 χρόνια συμμετοχής της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της «συρρικνώνεται» για πρώτη φορά στην 60ετή ιστορία της, χάνοντας μάλιστα ένα από τα ισχυρότερα μέλη της.

Το Άρθρο 50 προβλέπει ότι η διαδικασία εξόδου μπορεί να διαρκέσει έως δύο χρόνια, δηλαδή το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου του 2019. Η διαπραγμάτευση μπορεί να παραταθεί πέραν της διετίας με ομόφωνη συμφωνία της Βρετανίας και των 27 εταίρων.