Βενιζέλος: Έχουμε ήδη 4ο μνημόνιο χωρίς δάνειο, αλλά με δεσμεύσεις

venizelos

«Το 4ο μνημόνιο θα υπάρξει ούτως ή άλλως με την έννοια ότι η χώρα θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές της. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρχει και τέταρτο δάνειο πέραν των όποιων διευθετήσεων που θα γίνουν στο υφιστάμενο χρέος» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο 2ο οικονομικό forum των Δελφών.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές και να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού «στην οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού όμως προηγουμένως ηττηθεί στις εκλογές».

«Ζούμε ήδη το 2015 καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο του 2015. Πιστεύω ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, και οι Ευρωπαίοι μπορεί να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις. Αυτό όμως έχει πολύ μικρή σημασία. Η πραγματική διαπραγμάτευση αφορά στον χρόνο μετά το 2019 και το τι θα κάνουν οι επόμενες κυβερνήσεις. Το σημαντικό είναι η μακροπρόθεσμη δέσμευση που θα αναλάβει η χώρα. Έχουμε ουσιαστικά ένα 4ο μνημόνιο χωρίς δάνειο αλλά με δεσμεύσεις και ενδεχομένως διακανονισμούς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Όλες οι πολιτικές ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει κόντρα ΔΝΤ-Ευρωπαίων, μας οδηγεί σε θέση «χαμένου-χαμένου» τόνισε.