Κουβέλης: Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε Πρόεδρο ώστε το 2015 να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ

kouvelis

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, επανήλθε με δηλώσεις του στη στάση του κόμματός του στα τέλη του 2014 αποκαλύπτοντας ότι το κόμμα του και ο ίδιος δεν συναινούσαν στην εκλογή Προέδρου από την τότε Βουλή επειδή σκοπός ήταν να γίνουν εκλογές για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο iEfimerida αναφέρει ότι τότε δεν του είχε μεν γίνει «με σαφήνεια» πρόταση από τη ΝΔ για να αναλάβει πρόεδρος, αλλά του είχαν γίνει «βολιδοσκοπήσεις ή προτάσεις». Αλλά αναφέρει πως ακόμη κι αν είχε επικοινωνήσει άμεσα μαζί του ο Αντώνης Σαμαράς, δεν θα είχε αλλάξει η στάση του.

Στην ερώτηση γιατί αρνήθηκε, ο Φώτης Κουβέλης εξήγησε την στάση που γενικότερα είχε πάρει η ΔΗΜΑΡ η εκείνη την περίοδο.

«Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, με δική μου εισήγηση […] είχαμε πάρει απόφαση, σχεδόν ομόφωνη, ότι δεν θα ψηφίσουμε πρόεδρο Δημοκρατίας, γιατί πιστεύαμε ότι δεν έπρεπε να εκλεγεί Πρόεδρος για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ώστε, να αλλάξει, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και η απόφασή μας, σελίδα» λέει.

Στη συνέχεια γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Ηταν προφανές ότι όταν εκείνη την ώρα λέγαμε να αλλάξει σελίδα, ξέραμε ότι και στη βάση της κοινωνίας αλλά και των δημοσκοπήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η επόμενη επιλογή των Ελλήνων πολιτών».

Ο Φ.Κουβέλης απαντά στη συνέχεια καταφατικά στην ερώτηση εάν αυτό ήταν σαφής επιλογή.

Όσον αφορά το σημερινό πολιτικό κλίμα, ο Φ.Κουβέλης χαρακτηρίζει «ευεξήγητη» τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των «φοβερών προβλημάτων» που έχει να αντιμετωπίσει και εκτιμά ότι «έαν όμως επιτύχει αυτά τα οποία μακροοικονομικά σημειώνονται να αφήσουν αποτύπωμα στην καθημερινιότητα του Έλληνα, τότε είναι δυνατόν να ανακάμψει».

Υποστηρίζει δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ «δεν έχει εκχωρήσει ούτε την ιδεολογική ούτε την πολιτική του ταυτότητα».