Ήττα της κυβέρνησης Μέι για το Brexit στο Ανώτατο Δικαστήριο

 

tereza

Αλλάζουν τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexitκαθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Άρθρο 50 για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς την ανάμειξη της Βουλής των Κοινοτήτων, όπως ήλπιζε να κάνει η κυβέρνηση Μέι.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι υπουργοί έχουν την εξουσία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της εξόδου, όπως αυτή περιγράφεται στο Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ακόμα δεν είναι γνωστή η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης στην απόφαση αλλά το πλέον πιθανό είναι το Λονδίνο να δεχθεί την απόφαση και να προχωρήσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Φυσικά, θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο κι έτσι η Βρετανία θα εχανε πολύτιμο χρόνο.

Ήδη, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως.

Έτσι κι αλλιώς, πολλοί βουλευτές ακόμα και από τις τάξεις των Συντηρητικών, είχαν από το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάμειξης του Κοινοβουλίου με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές πρέπει να πουν την άποψή τους.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια θα είναι η στάση της Βουλής, αν και είναι δύσκολο να προκαλέσει προβλήματα μιας και οι Συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ ακόμα και από άλλες πτέρυγες έχει εκφραστεί δημόσια η θέση ότι δεν πρόκειται να προβάλουν αντίσταση.

Ωστόσο, στη Βουλή των Λόρδων τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού εκεί -όπως παρατηρεί το ΒΒC- υπάρχει αρκετή γκρίνια, δεύτερες σκέψεις και χαλαρή κομματική πειθαρχία.

Από τις 650 έδρες (που σε διευρυμένη μορφή φτάνουν τις 806 μαζί με τους επισκόπους και όσους αναμένεται να κληρονομήσουν έδρα), μόλις οι 253 τοποθετούνται ιδεολογικά στο Συντηρητικό Κόμμα, οι 204 στους Εργατικούς, 102 στους Φιλελεύθερους, ενώ υπάρχουν 207 ανένταχτοι ή κοντά σε κάποιο κόμμα ανάλογα την περίσταση.

Όμως, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα αποτρεπτικά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν η Μέι χάσει την κοινοβουλευτική μάχη θα πάει σε πρόωρη κάλπη. Και εκεί μπορεί να τεθεί επί τάπητος το μέλλον των Λόρδων…

Ένα άλλο ζήτημα που επίσης έχει σημασία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να έχουν άποψη για το ζήτημα οι «κυβερνήσεις που δεν υφίστανται», όπως για παράδειγμα στην Βόρειο Ιρλανδία όπου η Βουλή διαλύθηκε και η περιοχή οδεύει σε εκλογές.