Κατέστρεψαν αρχαίο θέατρο 1.700 ετών στην Παλμύρα οι τζιχαντιστές

 

theatro

Μέρος του ρωμαϊκού θεάτρου (Τετράπυλον) στην Παλμύρα κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο διευθυντής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

«Τοπικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) κατέστρεψε το Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες, και δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες Πέμπτη από τους συναδέλφους μας του πανεπιστημίου της Βοστώνης δείχνουν ζημιές στην πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Τετράπυλο είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Ήταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολώνες σε κάθε πλευρά. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.

Το ρωμαϊκό θέατρο έχει εννέα σειρές κερκίδων. Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν. Κατά την πρώτη κατοχή της πόλης, από τον Μάιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016, το Ισλαμικό Κράτος είχε χρησιμοποιήσει το αρχαίο θέατρο για δημόσιες εκτελέσεις.

«Από την πρώτη ημέρα, περίμενα ένα τρομερό σενάριο. Ήμασταν ήδη μάρτυρες του τρόμου κατά την πρώτη κατοχή της πόλης και ειλικρινά δεν πίστευα ότι η Παλμύρα θα καταλαμβανόταν για δεύτερη φορά», πρόσθεσε αναστατωμένος ο Μααμούν.

«Η μάχη για την Παλμύρα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική. Δεν έχω καταλάβει πώς η διεθνής κοινότητα και αυτοί που μετέχουν στη συριακή σύγκρουση αποδέχθηκαν να πέσει η Παλμύρα», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε υπό τον έλεγχό του την πόλη της Παλμύρας και τις αρχαιότητες επί δέκα μήνες πριν την ανακατάληψη της πόλης από τις συριακές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επιχείρηση κατά της Παλμύρας με αποτέλεσμα να ξαναπέσει στα χέρια τους.

Στη διάρκεια της κατάληψης της Παλμύρας, το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε αρκετά μνημεία. Δύο ναοί 2.000 ετών και μία αψίδα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ωστόσο μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης είχε παραμείνει άθικτο.