Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την ανακωχή των Χριστουγέννων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

stratiotrs

Οι άνθρωποι πάνω από τις εντολές! Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, 1914 και οι στρατιώτες αγνοούν τις επιθυμίες των πολιτικών αλλά και τις διαταγές κάνοντας ανακωχή. Αν και ο πόλεμος είχε ξεκινήσει μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα οι νεκροί ήδη ήταν χιλιάδες.

Ήδη οι πρώτες φωνές για παύση των εχθροπραξιών έρχονταν από παντού. Φεμινίστριες της Αγγλίας έστειλαν επιστολή στις γυναίκες της Αυστρίας και της Γερμανίας. Οι Γερμανίδες φεμινίστριες απάντησαν με δικό τους μήνυμα, στο οποίο πραγματεύονταν την αξία της ειρήνης και κατήγγειλαν τις αισχρότητες του μοντέρνου πολέμου.

Να σημειωθεί ότι μόνο στη μάχη του Σομ, στη βόρεια Γαλλία, μόνο την πρώτη μέρα, οι Βρετανοί είχαν εξήντα χιλιάδες νεκρούς.

Και… ξεκίνησε η ανταρσία!

Στα χαρακώματα του Βελγίου, πρώτα οι Γερμανοί στόλισαν δέντρα και ξεκίνησαν να τραγουδούν. Ακολούθησαν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι. Αξιωματικός των Γερμανών βγήκε και πρότεινε να μην πέσουν άλλοι πυροβολισμοί. Ευχήθηκε στα αγγλικά καλά Χριστούγεννα. Του αντευχήθηκαν και ξαφνικά άρχισαν όλοι να εύχονται, ακόμη και αν δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα.

Την επόμενη μέρα, η ανακωχή ήταν απόλυτη. Υπήρξε και γλέντι στα χαρακώματα.

Ο αγώνας ποδοσφαίρου

Στο μέτωπο έγινε και αγώνας ποδοσφαίρου με πάνινη μπάλα. Χωρίς νεκρούς, χωρίς απώλειες. Η εκεχειρία επεκτάθηκε! Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, οι παρατάξεις αντάλλαζαν μεταξύ τους τσιγάρα και εφημερίδες.

Εκτιμαται ότι περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες κατέβασαν τα όπλα! Δυστυχώς, δεν κράτησε πολύ. Πάρθηκαν μέτρα εις βάρος των αξιωματικών που ανέχτηκαν τη στάση του στρατού.

Οι «συμπτώσεις» της ιστορίας

Αρκετοί αξιωματικοί πάντως ήταν αντίθετοι με την παύση των εχθροπραξιών. Για παράδειγμα, ένας Βρετανός ταγματάρχης επέμενε, ότι τον Γερμανό όπου τον βλέπεις, πρέπει να τον σκοτώνεις, αλλά δεν τον άκουσε κανείς.

Υπήρξε όμως κι ένας άλλος, ένας Γερμανός δεκανέας ο οποίος φέρεται να έχει πει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να απαγορεύονται αυστηρά. Το ονομα του ήταν Αδόλφος Χίτλερ…

«Τα φιλαράκια έκαναν ανακωχή»

Ένας σταυρός στο Βέλγιο (Saint-Yvon – Ploegsteert; Comines-Warneton) που τοποθετήθηκε το 1999 ως μνημείο της Ανακωχής των Χριστουγέννων. Το κείμενο γράφει: 1914 – The Khaki Chum’s Christmas Truce – 1999 – 85 Years – Lest We Forget (Η ανακωχή των φιλαράκων με το χακί — 1999 — 85 χρόνια — για θυμόμαστε)

Πηγή: pentapostagma.gr