Μεταβατικό στάδιο 5 ετών για Brexit, ζητούν οι μεγάλες τράπεζες στη Βρετανία

 

tereza

Οι μεγάλες τράπεζες στη Βρετανία ζητούν από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να υπόκεινται στους νόμους της ΕΕ για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε ετών μετά το Brexit, μια κίνηση που ενδέχεται να εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές στην χώρα που θέλουν να ξεφύγουν όσο το δυνατόν συντομότερα από το νομικό σύστημα της Ένωσης.

Οι διεθνείς τράπεζες της Βρετανίας πιέζουν, επίσης, την Κυβέρνηση για να επιτρέψει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να αποφανθεί επί των αποφάσεων που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με έγγραφο που κατέχει το Reuters.

Το έγγραφο συντάχθηκε από δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό των τραπεζών έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση για σταδιακή έξοδο από την ΕΕ.

Το έγγραφο, το οποίο έχει την υποστήριξη των μεγάλων τραπεζών της Βρετανίας, έχει δοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας και είναι μέχρι στιγμής το πιο λεπτομερές αίτημα του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Βρετανίας για εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες να προσαρμοστούν στον αντίκτυπο του Brexit, δήλωσαν τραπεζίτες.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.

“Η έκθεση αποτελεί ένα αρκετά σοβαρό κομμάτι εργασίας και επικεντρώνεται στη νομική υποστήριξη της μεταβατικής ρύθμισης”, σύμφωνα με τραπεζίτη μεγάλης διεθνής εταιρείας.

“Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό νομικό κομμάτι εργασίας», τόνισε.

Η βρετανική Κυβέρνηση είναι μέχρι στιγμής χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα σε σχέση με το κατά πόσο θα στηρίξει το αίτημα για μεταβατικές ρυθμίσεις – και αν ναι, με ποια μορφή – αντανακλώντας έτσι τις διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τον καλύτερο τρόπο για να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ αλλά και των ανησυχιών αναφορικά με διαφοροποίηση της από την απόφαση όσων ψήφισαν για Brexit.