Παραμένουν στη Βρετανία οι πολίτες της ΕΕ μετά το Brexit

Σύμφωνα με δημοσίευμα

epa03282049 (FILES) A 5 March 2008  file photo showing the Great Westminster clock - better known as Big Ben - next to the Houses of Parliament. Britain's Queen Elizabeth II's 60 years on the throne will be honoured by having the famous timepiece renamed The Elizabeth Tower, it was announced in London 26 June 2012. A date now has to be set for the renaming. The four sided clock tower has been a symbol of London around the world.  EPA/ANDY RAIN

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν απρόσκοπτα στη χώρα και μετά το Brexit, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Daily Telegraph”, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Η πληροφορία δημοσιεύεται τη στιγμή που επισήμως η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να εγγυηθεί διαρρήδην τη δυνατότητα στους πολίτες από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ένωση.

Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητική έρευνα, βάσει της οποίας το 80% των 3,6 εκατ. πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ που κατοικούν σήμερα στη Βρετανία θα ήσαν αυτομάτως υποψήφιοι για παράταση της άδειας παραμονής τους εάν η χώρα επρόκειτο να εγκαταλείψει τελειωτικά από το 2019 την ΕΕ.

Σύμφωνα εξάλλου με τα σχέδια που έχει επεξεργασθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, οι υπόλοιποι θα επωφελούντο από μία ρύθμιση που θα περιλάμβανε την απονομή δικαιώματος για επ` αόριστον παραμονή στη χώρα.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως είναι μεν διατεθειμένη να εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής των πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, αλλά τούτο θα εξαρτηθεί κι από τα δικαιώματα που θα παραχωρηθούν στους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ.