Νικολάου στον ΣΠΟΡ FM: «Κίνδυνος να χάσει τη χρονιά ο Λέσκοτ, αν…»

Από ενάμιση μήνα ως και πάνω από έξι μήνες εκτιμάται το διάστημα απουσίας του Λέσκοτ από τα γήπεδα, όπως δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο διακεκριμένος ορθοπεδικός και συνεργάτης της ΑΕΚ, Παντελής Νικολάου

Τα φώτα του για την κατάσταση τραυματισμού του Τζολέον Λέσκοτ έδωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Παντελής Νικολάου. Ο διακεκριμένος χειρούργος ορθοπεδικός και συνεργάτης της ΑΕΚ δήλωσε πως ο εκτιμώμενος χρόνος αποθεραπείας είναι από έξι εβδομάδες μέχρι και πάνω από έξι μήνες, κάτι που θα φανεί στη διάρκεια της αρθροσκόπησης στον 35χρονο στόπερ.

Αναλυτικά, ο Παντελής Νικολάου μίλησε στους Βασίλη Βέργη και Σάββα Λιβάνιο για:

-τον τραυματισμό του Λέσκοτ: «Είδα τον Λέσκοτ προχθές, όχι χθες, μόλις γύρισε από την Αγγλία. Είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά και είχα ενημερωθεί για το τι συνέβαινε. Μου είπε πως ενώ έκανε στατικό ποδήλατο έκανε μια στροφική κίνηση ένιωσε ότι κάτι ξεκολλούσε από το γόνατό του. Του ζήτησα να έρθει για να εξεταστεί. ένα κομμάτι κόκκαλου μαζί με χόνδρο είχε αποκολληθεί. Είχε κάνει μια εγχείριση στο ίδιο γόνατο πριν οκτώ χρόνια. Ίσως να υπήρχε μια μικρή αδυναμία πάνω σε αυτό. Δεν υπήρχε όμως κάποιο θέμα, είχε εξεταστεί πριν υπογράψει. Όταν κάποιος παίζει από το 2000 σε τέτοιο υψηλό επίπεδο υπάρχει καταπόνηση. Έγινε αυτό το ατύχημα που μπορεί να γίνει στον καθένα».

-το πώς θα αντιμετωπιστεί ο τραυματισμός: «Το πρώτο μέλημα είναι να αφαιρεθούν τα κομματάκια, τα ελεύθερα σωμάτια μέσα από το γόνατο. Αμέσως θα ανακουφιστεί το γόνατο. Στη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ανάλογα με το σημείο του γόνατος που έχει φύγει, θα αποφασιστεί αν θα γίνει κάτι στο γόνατο για να δημιουργηθεί ξανά κόκκαλο και χόνδρος. Ο γιατρός που θα κάνει την επέμβαση θα αποφασίσει αν θα κάνει προσπάθεια βελτίωσης του κρατήρα. Από ό,τι έχω δει, η επιφάνεια δεν φορτίζεται. Είναι σαν να έχει φύγει ένα πλακάκι από ένα δωμάτιο και δεν επηρεάζεται η λειτουργικότητα του γόνατος. Δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι περισσότερο. Αυτή είναι η πρώτη μου αίσθηση. Το παιδί είχε γιατρό στη διάρκεια της μακροχρόνιας παραμονής του στην Αγγλία τον Άντι Γουίλιαμς, που είναι γνωστός και φίλος μου και δεν υπήρχε καμία αντίρρηση να τον εγχειρήσει εκείνος».

-το πόσο καιρό θα μείνει ο Λέσκοτ εκτός δράσης: «Από τη στιγμή που φύγουν τα κομματάκια χόνδρου και κόκκαλου από το γόνατο, δεν θα χρειαστεί πάνω από 4-6 εβδομάδες. Αν χρειαστεί αποκατάσταση της βλάβης και τοποθετηθούν κάποια στοιχεία που θα καλύψουν την περιοχή αυτή, τότε ο χρόνος περνά τους έξι μήνες. Δεν μπορώ να πω ακόμη τι θα γίνει, η απόφαση θα ληφθεί στη διάρκεια του χειρουργείου. Το καλό σενάριο είναι να αρχίσει σε 4-6 εβδομάδες προπονήσεις, καθώς θα απαλλαγεί το γόνατο από τα σωμάτια αυτά. Το κακό σενάριο είναι απουσία το λιγότερο έξι μηνών, αν γίνει μεταμόσχευση χόνδρου. Σε αυτή την περίπτωση θα χάσει όλη τη σεζόν. Θα είναι η απόφαση χειρουργού που θα κάνει την αρθροσκόπηση. Αν μπορώ πάντως με τα υπάρχοντα δεδομένα να κάνω μια πρόβλεψη, είναι για το πρώτο σενάριο».

Για τον Σιμόες: «Ιατρικά θα μπορούσε να παίξει στο ντέρμπι, αλλά όχι στο σημείο που θα ήταν τελείως ελεύθερος από ενοχλήσεις. Η τενοντίτιδα είναι ένας περίεργος τραυματισμός. Σε αυτό το πρόβλημα ο βασικότερος παράγοντας θεραπείας είναι η ανάπαυση, αλλά με τις υποχρεώσεις που έχουν αυτά τα παιδιά δεν γίνεται. Εδώ είμαστε μια στο καρφί και μια στο πέταλο, δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Τι θα κάνεις, θα πας να τον χειρουργήσεις; Και μάλιστα από τη στιγμή που υπάρχει ποσοστό αποτυχίας 20-30%; Αυτές οι τενοντίτιδες θεραπεύονται με συντηρητικό πρόγραμμα. Η μη χρησιμοποίησή του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι απόφαση του προπονητή. Γνώμη μου είναι πως δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί στο 100% στο ντέρμπι και ορθώς δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Τιμούρ Κετσπάγια», ανέφερε για τον Πορτογάλο μέσο ο διακεκριμένος χειρούργος ορθοπεδικός και συνεργάτης της ΑΕΚ.

Όσο για την κατάσταση του Ούγκο Αλμέιδα μετά τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε στη μέση, τόνισε: «Μπήκε πολύ απότομα σαν μεταγραφή στις δραστηριότητες της ομάδας, προσπάθησε να ξεπεράσει τα προβλήματα απραξίας του και αυτό επιβάρυνε τη σπονδυλική του στήλη. Νομίζω πως το συγκεκριμένο πρόβλημα τείνει να εξαλειφθεί τελείως».