Πρώην σεκιουριτάς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταδικάστηκε ως τζιχαντιστής

imagehandler

Ο Μοχάμεντ Σιίντι υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος της ομάδας περιφρούρησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Παρασκευή έγινε γνωστό πως καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία ενός εκ των πλέον σεβάσμιων ιμάμηδων στη Βρετανια, του 71χρονου Τζαλάλ Ουντίν.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο πρώην σεκιουριτάς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αναπτύξει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, είχε ενταχθεί στον στρατό της Ευρώπης ως τζιχαντιστής-τιμωρός και, ακολουθώντας τις τακτικές που εφαρμόζουν ομοϊδεάτες του τρομοκράτες, δολοφόνησε τον ιμάμη στις 18 Φεβρουαρίου.

Στο άκουσμα της απόφασης, ο 21χρονος τζιχαντιστής, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, αγκάλιασε με τα δύο χέρια το κεφάλι του και το κούνησε δεξιά-αριστερά σαν να μην πίστευε αυτό που του είχε συμβεί. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί, αν ο δολοφόνος-τζιχαντιστής αισθανόταν απόγνωση, ποια θα είναι τα συναισθήματα των Βρετανών φιλάθλων, πολύ δε περισσότερο εκείνων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι ανάμεσά τους, υπήρχε ένας εν δυνάμει βομβιστής αυτοκτονίας, ή εκτελεστής, του Ισλαμικού Κράτους.

Η αντίδραση της οικογένειας του ιμάμη, τα μέλη της οποίας κάθονταν λίγες θέσεις πιο πίσω από τον δολοφόνο, ήταν δυναμική, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση των αστυνομικών. Η δολοφονία του Τζαλάλ Ουντίν σήμανε συναγερμό στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας, η οποία είχε πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις ιμάμηδων στη χώρα, από «μοναχικούς λύκους» του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 21χρονος και ο συνεργός του, Αμπντούλ Καντίρ, χτύπησαν με σφυρί τον 71χρονο στη μέση του δρόμου, στη διαδρομή από το τέμενος, στο Ροτσντέιλ, στις 18 Φεβρουαρίου. Οι δολοφόνοι χτύπησαν ξανά και ξανά στο σώμα και στο κεφάλι τον ιμάμη, προκαλώντας μία λίμνη αίματος στο σημείο.

Ο Μοχάμεντ Σιίντι υποστήριξε ότι εκείνος ήταν απλώς ο οδηγός και ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο συνεργός του, ο οποίος άλλοτε ονομαζόταν Τζον Λιούις, δεν δικάστηκε, διότι τρεις ημέρες μετά το έγκλημα, διέφυγε στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των βρετανικών υπηρεσιών, έχει ήδη περάσει τα σύνορα στη Συρία και έχει ενταχθεί στο στρατό του Ισλαμικού Κράτους.